latinica  ћирилица
10/09/2019 |  15:42 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

Милуновић: Законским рјешењима побољшава се положај РВИ

Влада Републике Српске и ресорно министарство настоје да многим законским рјешењима од одбрамбено-отаџбинског рата до данас побољшају положај 31.834 ратна војна инвалида /РВИ/ у Српској, рекао је у Прњавору министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић.
Милуновић у Прњавору - Фото: СРНА
Милуновић у ПрњаворуФото: СРНА

Милуновић је, присуствујући обиљежавању Дана ратних војних инвалида у организацији Савеза РВИ Републике Српске, рекао да су лица са инвалидитетом једна од најосјетљивијих категорија у сваком друштву.

- Наши простори су имали несрећу једног дуготрајног рата, тако да имамо додатно велики број инвалида, РВИ, према којима друштво треба да води посебну бригу јер их је држава мобилисала и упутила у рат, вршили су војне дужности и тако је та инвалидност настала - навео је Милуновић.

Он каже да се од рата до данас Министарство заједно са организацијама проистеклим из одбрамбено-отаџбинског рата, као што су Савез организација удружења ратних војних инвалида, Удружење ампутираца и Одбор РВИ из Борачке организације, труди да побољша положај РВИ.

- Многим законским рјешењима дошло је до побољшања и настојали смо да сваки пут учинимо корак напријед. Ратни војни инвалиди, поготово виших категорија, добили су последњим законом већи ниво заштите - нагласио је Милуновић.

Он је подсјетио да су ратни војни инвалиди у Републици Српској сврстани у 10 категорија, а да их укупно у евиденцији сада има 31.834.

- Највећи је број особа са инвалидитетом нижих категорија, поготово посљедње четири категорије - седма, осма, девета и десета, које чине дупло већи број него првих шест. У посљедње вријеме смо учинили да најтежи војни инвалиди, ампутирци и параплегичари имају обезбијеђену бањску рехабилитацију сваке године, што раније није било - рекао је Милуновић.

Он је додао да је најтежим ратним инвалидима који су изгубили радну способност по основу рањавања, повређивања или болести која је настала током вршења војне дужности обезбијеђено право на пензију и они је остварују без обзира на то да ли су имали иједан дан радног стажа.

- Низ других повластица смо чинили и радили заједно са организацијом, отклањање архитектонских баријера, повластице за паркинг. У посљедње вријеме отварањем ауто-пута је омогућено да више категорије лица са инвалидитетом буду ослобођене плаћања путарине - навео је Милуновић.

Он је подсјетио да је у посљедњих неколико година инвалиднина процентуално стално мало расла и истакао да ће се друштво и убудуће бринути и трудити да буде побољшан положај ратних војних инвалида, нарочито оних којима је потребна туђа њега и помоћ.

Предсједник Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац рекао је да ће ресорном министарству бити упућена иницијатива да овај дан буде уврштен у календар обиљежавања важних датума у Српској.

Он је подсјетио да је 10. септембар као Дан ратних војних инвалида Републике Српске установљен 2017. године једногласном одлуком на Скупштини овог савеза, а да су до тада ратни војни инвалиди обиљежавали 3. децембар.

- Не споримо да тај датум треба обиљежавати, али некако се нисмо пронашли у њему јер је то међународни дан свих инвалидних лица. Ратни војни инвалиди су категорија која заслужује да има свој дан - нагласио је Врховац.

Он каже да се овај дан заједнички обиљежава у неколико удружења ратних војних инвалида.

- То је дан када буде одата почаст погинулим борцима и умрлим ратним војним инвалидима, положени вијенци, и то требамо омасовити, да што већи број људи буде присутан. То је вид поштовања према ратним војним инвалидима који су дали дијелове тијела за одбрану Републике Српске - рекао је Врховац.