latinica  ћирилица
11/09/2019 |  18:57 ⇒ 19:53 | Аутор: РТРС

Колико бх. ИСИЛ-оваца чека на депортацију из Сирије?

Информација западних служби да око 500 бх. ИСИЛ-оваца чека депортацију из Сирије, није узнемирила власт у Сарајеву нити безбједносне агенције. Умјесто озбиљне анализе и још озбиљније припреме за прихват, они и даље податке скривају или их драстично умањују – и тврде од 50 до 150, заједно са женама и дјецом, зависно од тога ко и пред ким податке користи. Слично је "неупућено" било Сарајево и прије тачно 18 година – када је у најкрвавијем терористичком нападу на Њујорк и Вашингтон убијено готово 3.000 људи. Испоставило се да је од 19 терориста који су напад починили, чак пет водећих имало бх. држављанство.

Сарајевска патолошка "неупућеност" када је о бх. тероризму и терористичким бх. "потенцијалима" ријеч! Деценијама су други упозоравали како је БиХ "расадник" пошасти новог доба. А БиХ је била без било какве ваљане реакције! Годинама упозоравају како је мала БиХ четврта земља у свијету по проценту злогласних "ИСИЛ-оваца". Но "матица" је "безбрижно" ћутала! Или присиљена да нешто ипак каже и учини, застрашујуће бројке минимизирала, а посљедице прикривала.
Пракса је настављена и када су озлоглашени терористи и вјерски милитанти, по наредби велике Америке, кренули у другом смјеру! Опет у покушају да пријетећи безбједносни ИСИЛ-ов "цунами" минимизира и заташка, бх. власт и безбједњаци мијења податке. И никако да се међусобно, па чак ни сами са собом, договоре колико то бх. држављана, на депортацију у Сирији чека! 

- У овом тренутку у Сирији су још 104 или 106 грађана БиХ од чега су пола мушкарци, а пола су жене и дјеца - истакао је крајем априла Денис Звиздић, пресједавајући Савјета Министара у техничком мандату.

А два мјесеца касније и без иједне депортације.

- Постоји још 52 или 54 држављанина БиХ од чега су половина жене и дјеца - поручио је тада Звиздић.

Гдје ли је само "обавијештени" Звиздић "црпио" информације!? На истом “"зворишту" као и министар безбједности у Кабинету му, очигледно није! Јер министрове "осцилације" у истом временском интервалу, много су веће! Од 25 до 115, увјеравао је у својим естрадним иступима, "добро" оперативно "поткован" Драган Мектић. Као да је ријеч о пијачним производима, а не опасним терористичким потенцијалима који ће ускоро закорачити на бх. тло. У свом "забављачком" маниру знао и да одговори:

- То једино да одем доле па да видим, па да вратим се одоздо. Па свако онај за који постоји основ сумње да је починио било какво кривично дјело биће процесуиран - истакао је Мектић. 

Можда би и били процесуирани и за монструозне злочине минималном казном пресуђени, да Мектић, Звиздић и ини "знају" колико се бх. "ИСИЛ-оваца" уопште вратило матици. 46 - тврдио је Звиздић прије него је постао двоструки предсједавајући. 60 – казивао је Мектић, прије него је искусио чари твитера. А онда су "паралелни" Звиздић заузет пресједањем из једне у другу фотељу и "твитераш" Мектић окупиран коментарисањем свега и свачега, само не свог сектора и посла, на прекаљене бх. терористе у Сирији и на домаћем тлу заборавили. Но њихов посао одрађују западне службе. И очигледно боље од њих знају шта им се у матици дешава. Близу 100 терориста из Сирије, већ је у БиХ, податак је страних служби. На радару им још око 500 бх држављана, али у Сирији. 

 - Проблем је са тиме ко је остао у Сирији и Ираку и ко ће доћи. А управо Босна има највећу групу људи која се тамо налази и чека на повратак - напоменуо је  Адријан Штуни.

И сви они отишли су из БиХ, или као држављани БиХ из других земаља, прије свих Аустрије, Шведске, Њемачке, Данске, Белгије.... И нема сумње да ће их, када у Сиријским камповима, за диобу на ред стигну, испоручити управо у БиХ. У Сирији је према Штуновим подацима рођено и најмање 80-оро дјеце. Тамо су и њихове мајке, бх. држављанке, потом дјеца коју су из БиХ у Сирију одвели. Неки од њих већ тинејџери прошли обуке Џихади Џона.

- Оно што посебно треба да забрињава што у овом тренутку преко 130 бораца, 130 држављана БиХ се налази у покрајини Идлиб, под командом Ал Каидине војне формације Нусра фронта и под командом је Нусрета Имамовића који је са два биометријска пасоша БиХ и са лажним подацима у једном од њих отишао - ријечи су Џевада Галијашевића, експерта за тероризам.

Но слаба вајда на сва упозорења, када је на сцени политичко-безбједносно пактирање бх власти са доказаним, или потенцијалним терористима. Јер и прије 18 година, када су терористи срушили америчке "куле близанкиње" ЦИА је, само дан или два касније и не случајно, депешу, упутила ником другом до БиХ. У њој 19 имена терориста за провјеру. Од њих 19, чак пет су били држављани БиХ. Знала је, примјера ради, ЦИА и интерпол из Вашингтона и Висбадена да је Мохамед Ата, главни оперативац терористичког напада, крвави злочин осмислио боравећи у селу "Баотић"к од Маглаја. Знале су западне службе, оно што домаће нису. Или су се здушно трудиле да то прикрију, баш као и овај документ који је након пунољетства у сарајевским ладицама, доспио и до нас. И не чуди онда што нити један већи терористички акт након 11. септембра, није без потписа БиХ, да ли на пасошу. Или на оружју!? И како онда очекивати од Мектића, Звиздића и осталих да саопште податке о бх. џихадистима у Сирији. Ако те податке и знају!?