latinica  ћирилица
12/09/2019 |  15:41 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Српска добила Парк природе Уна

Република Српска добила је Парк природе Уна.

Ова одлука Владе још је један механизам заштите подручја у сливу ријеке Уне у чијој близини Хрватска планира да изгради одлагалиште нуклеарног отпада. Овај парк обухвата четири општине у Републици Српској и граничи са Националним парком Уна у Федерацији БиХ.

Прије двије године покренуто, данас реализовано. Проглашен је Парк природе Уна. Обухвата подручје у сливу ове ријеке у четири општине Републике Српске - Нови Град, Козарска Дубица, Костајница и Крупа на Уни.

Биће то још један одбрамбени механизам који ће покушати да спријечи Хрватску да изгради одлагалиште нуклеарног отпада у близини, уз границу са БиХ,кажу у Влади Српске.

Потпредсједница Владе Републике Српске Сребренка Голић изјавила је да данашња одлука Владе о проглашењу Парка природе "Уна" представља још један одбрамбени механизам Српске према властима Хрватске и намјерама да на Трговској гори на граници са БиХ у близини општине Нови Град одлажу радиоактивни нуклеарни отпад.

- Подручје које се прогласи парком природе у европском законодавству има другачији и посебан статус - рекла је Голићева  након сједнице Владе Републике Српске.

Вијест о проглашењу Парка природе највише је обрадовала грађане у сливу ријеке Уне. Страх да ће у близини добити одлагалиште нуклеарног отпада кажу сада је мањи.

Одлучно НЕ намјери Хрватске у вези с изградњом одлагалишта грађани који живе у сливу Уне рећи ће и на протестима заказаним за 27. септембар.

Голићева, која је и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске, најавила је да ће 27. септембра бити одржани протести на којима ће грађани који живе у сливу ријеке Уне изразити незадовољство намјером власти Хрватске да тај локалитет загаде градњом одлагалишта радиоактивног отпада.

Влада Српске, између осталог, усвојила је и Одлуку о прихватању 10 милиона евра бесповратних средстава од Њемачке развојне банке за пројекат енергетске ефикасности јавних установа.