latinica  ћирилица
12/09/2019 |  20:26 ⇒ 13/09/2019 | 12:31 | Аутор: РТРС

Циљ пројекта демографске обнове - квалитетнији стандард и боље плаћени послови

Научно-истраживачка студија "Демографски развој и популациона политика Републике Српске - анализа стања и приједлог мјера" - тек је први корак ка новим мјерама демографске политике, поручила је предсједница Српске Жељка Цвијановић.

Због тога је формиран тим стручњака чији је задатак био да се на озбиљан и студиозан начин бави овим питањем.

-  Суштински морамо бити усмјерени на то да нас има више, да боље и квалитетније живимо, да имамо боље образовање, и након тога сигурне и боље плаћене послове. Све ово што радимо сада јесте усмјерено да се дође до тог циља. Ја сам задовољана што смо прве кораке кад је у питању израда студије, анализа, каи дефинисања будућих мјера - истакла је предсједница Српске у интервјуу за РТРС.

Цвијановићева је изјавила да је оптимиста по питању демографске обнове Српске.

- Имамо земље које су такође провеле озбиљне демографске мјере и то је дало резултате у периоду од пет до десет година. Немамо ми никакву потребу за песимизмом, јер тај број дјеце рођене у Српској је ту и не опада, што је јако важно - рекла је она.

Нагласила је да власти Српске морају донијети системске мјере, као и бити на услузи грађанима.

- Покренули смо и причу да се ради вантјелесна оплодња, како би помогли брачним паровима који имају проблема да добију и прво дијете. То су били бесплатни покушају. Два је обезбјеђивала Влада Српске, а трећи локална заједница. Сада три обезбјеђује Влада, четврти може локална заједница. Као резулат смо имали више пд хиљаду нових становника Републике Српске - додала је она.

Она је истакла да су стручњаци израли задовољство због мјере власти Српске да незапослене породиље добију 405 КМ мјесечно.

- Од сљедеће године у потпуности ћемо преузети обавезе и око запослених породиља, како би их заштитили од страха да ће остати без посла током одсуства. Тако да држава преузима ту обавезу, а послодавац је дужан да сачува то радно мјесто у складу са законом - објаснила је предсједница Српске у интервјуу за РТРС.