latinica  ћирилица
13/09/2019 |  11:15 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

Дрвар: Помен невиним жртвама Одбрамбено-отаџбинског рата (ФОТО)

У Храму Светог Саве у Дрвару одржан је парастос за све невине жртве Одбрамбено-отаџбинског рата, у оквиру обиљежавања 24 године од злочина и прогона 120.000 Срба из западнокрајишких општина.
Дрвар-парастос - Фото: СРНА
Дрвар-парастосФото: СРНА

Парастос су служили свештеници дрварских парохија Зоран Миловац, Синиша Сердар и Саша Црљић.

Послије парастоса положени су вијенци на Спомен-обиљежје "Гувно" у облику крста које има симболику укрштања путева избјегличких колона далматинских и личких Срба и Срба са подручја Ливна, Босанског Грахова и Дрвара.

Порука коју су Дрварчани данас послали јесте да никада не смије бити заборављено страдање Срба из западнокрајишких општина, када је са вјековних огњишта протјерано 120.000 Срба.

Вијенце су положиле делегације општина Дрвар и Источни Дрвар, Општинске борачке организације, Удружења протјераних грађана општине Дрвар "Одржив повратак", те политичких странака СНСД-а, ДНС-а и СНС-а. Вијенац је положен и у име Владе Републике Српске.

Вијенце су положили начелник општине Дрвар Душица Рунић, начелник општине Источни Дрвар Милка Иванковић, делегати из реда Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ Горан Броћета, Драгана Дамјановић, Драго Пузигаћа и Никица Боснић, а присуствовали су и српски министри у Ливањском кантону Василија Броћета и Милош Баук.

Фото: СРНА

Вечерас ће у Дрвару, под покровитељством Владе Републике Српске, бити одржани Дани сјећања у помен свим српским жртвама страдалим у ратовима током 20. вијека, који су ове године посвећени страдању Срба у западнокрајишким општинама 1995. године.

Академији "Крајино моја", која ће бити одржана у 19.00 часова на Тргу слободе - платоу испред Радничког дома, присуствоваће највиши званичници Републике Српске и Србије.

Предсједник Србије Александар Вучић током боравка у Дрвару посјетиће дјечији вртић "Мајка храброст" од 17.30 до 18.00 часова.

Након тога, од 18.05 до 18.55 часова, у Радничком дому планиран је састанак Вучића са начелницима општина, посланицима у Парламентарној скупштини БиХ и делегатима у Дому народа Парламента Федерације БиХ.

Вучић ће присуствовати Академији "Крајино моја", која је посвећена страдању и прогону Срба из западнокрајишких општина.

У западној Крајини деведесетих година прошлог вијека догодило се етничко чишћење, у којем је 120.000 Срба протјерано са својих вјековних огњишта.