latinica  ћирилица
14/09/2019 |  10:22 ⇒ 20:22 | Аутор: РТРС

Промовисани најмлађи официри Војске Србије (ФОТО)

Традиционалним бацањем шапки у ваздух данас је испред Дома Народне скупштине у Београду завршена промоција најмлађих официра Војске Србије.
Промоција официра у Београду - Фото: РТРС
Промоција официра у БеоградуФото: РТРС

Најбољим кадетима Војне академије уручене су официрске сабље, а најбољим са Медицинског факултета Војномедицинске академије парадни бодежи.

Промоцији су присуствовали предсједник Србије Александар Вучић и премијер Ана Брнабић, те српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је младим официрима Војске Србије да се Србија ослања на њихову спремност, знање и вјештине.

Вучић је у обраћању подсјетио на велике битке и храбре претке, поручивши младим официрима да су ешалон слободе и суверенитета отаџбине.

Он је истакао да Србија поштујемо све претходнике ових официра који су у рату зауставили продор на српску земљу, те истакао Кошаре.

- Памтимо бомбардовње наше земље, али и херојску одбрану на Кошарама и наше јунаке - рекао је Вучић и најавио да ће ускоро бити откривен споменик Стефану Немањи недалеко од мјеста на коме су данас.

Промоција официра у Београду (фото: Tanjug/ Tanja Valić)

Први у рангу Медицинског факултета ВМА је Стефан Спирић, друга је Јелена Обрадовић, а трећа потпоручник Марина Радовановић.

Први у рангу Војне академије је потпоручник Стефан Милићевић, други је Милош Басарић, трећ Стефан Рашовић.

На свечаности је прочитан и указ предсједника Републике о произвођењу кадета у чин потпоручника.

У летачком дијелу програма надлијетала су три авиона Миг-29, три авиона Орао, а затим и три авиона Супергалеб Г4.

Приказан је и нови хеликоптер Х-145М, а затим су у пару надлетили хеликоптери Ми-17.

Летачки програм завршен је налетом хеликоптера Гама.