latinica  ћирилица
15/09/2019 |  08:01 ⇒ 11:24 | Аутор: СРНА

Бањалука: Обиљежавање Дана несталих и погинулих

У Бањалуци ће данас бити обиљежен Дан несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату у коме су за слободу и стварање Републике Српске животе дала 23.184 борца, а убијено је и нестало више од 6.000 цивила.
Храм Христа Спаситеља у Бањалуци - Фото: РТРС
Храм Христа Спаситеља у БањалуциФото: РТРС

Република Српска и даље трага за 1.660 цивила и војника несталих у одбрамбено-отаџбинском рату.

Програмом обиљежавања планирано је да у 11.00 часова у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци буде служен парастос погинулим борцима.

Полагање вијенаца на споменику погинулим борцима на гробљу Свети Пантелија планирано је у 11.40 часова, а на спомен-костурници на Новом гробљу у 12.30 часова.

Обиљежавању Дана несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату присуствоваће министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић и делегација Народне скупштине, коју чине посланици Срђан Мазалица, Давор Шешић, Јелена Тривић и Андреа Дорић.

Обиљежавање организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Радомир Граонић рекао је да Српска није задовољна процесом тражења несталих, јер Институт за нестала лица БиХ има политичку функцију и селективно приступа процесу идентификације и тражења несталих.

Он је навео да је у овој години идентификовано само 10 Срба.