latinica  ћирилица
15/09/2019 |  14:07 ⇒ 15:49 | Аутор: СРНА

Којић: Процес тражења несталих вратити у надлежност ентитета

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић најавио је да ће данас на сједници Скупштине Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила бити покренуто питање да се процес тражења несталих у БиХ врати у надлежност ентитета.
Милорад Којић - Фото: РТРС
Милорад КојићФото: РТРС

Којић је објаснио да реформа Института за нестала лица БиХ није успјела и да је три године трајала борба да се дође до заједничког рјешења, што су бошњачки представници упорно одбијали.

- Мислимо да је враћање овог процеса у надлежност ентитета било најбоље рјешење за све - рекао је Којић новинарима након полагања вијенаца на Спомен костурници на Новом гробљу у Бањалуци.

Којић је указао да је главни проблем у спорости овог процеса у Институту за нестала лица БиХ и Тужилаштву БиХ.

Према његовим ријечима, од 2008. године, када је формиран Институт за нестала лица БиХ, до данас су укупно идентификована 384 лица српске националности, док је раније тај број у просјеку на годишњем нивоу износио 345.

Којић је рекао да се у спомен-костурницама Републике Српске налазе посмртни остаци 649 неидентификованих лица.

Он је истакао да је процес идентификације у потпуности успорен због Међународне комисије за нестала лица /ИЦМП/ која је преузела комплетну доминацију над идентификацијама, те да на такав начин Институт на тражење несталих не може да функционише.

Повезане вијести:

Милуновић: Катастрофалан рад Института за нестала лица БиХ