latinica  ћирилица
15/09/2019 |  18:40 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Поносних 28 година 16. Крајишке моторизоване бригаде

У Машићима код Градишке обиљежено је 28 година од почетка борбених дејстава 16. Крајишке моторизоване бригаде Војске Републике Српске чији је ратни пут био дуг 1.727 дана током кога је живот за слободу Српске дало је 437 бораца.

Бригада се борила на укупно 20 ратишта, у западној Славонији, Посавини, на коридору, Грмечу, Озрену, Требави и Мањачи. Бригада је учествовала и у операцији "Коридор".

- Тужни смо и сјетни због пријатеља и сабораца који су дали животе за стварање Републике Српске, али смо поносни на све што је Шеснаеста урадила у рату и на њен допринос у стварању Српске - поручио је Радомир Пјанић, бивши борац 16. Крајишке моторизоване бригаде.

Кроз 16. Крајишку моторизовану бригаду прошло је 12.000 бораца, 437 бораца дало је живот за Републику Српску, а око 2.000 је рањено. Тешке акције и велики губици посебно су били на почетку ратног пута на ратишту у западној Славонији.

- Свакодневно се сјећамо свог ратног пута, његујемо сјећања на настрадале другове и учимо младе нараштаје да цијене то што су они дали највриједније у одбрани Српске, своје животе - истакао је Илија Лукић, помоћник команданта за морал 16. Крајшке моторизоване бригаде.

У ратном путу посебно мјесто заузима Градишка, иако на њеном подручју бригада није изводила борбена дејства.

- Поносни смо што је колијевка ове славне бригаде на нашој општини и што се у Машићима, одакле су кренули на свој ратни пут, сваке године окупљају њени борци и сјећају ратних успјеха и погинулих сабораца - нагласио је Миленко Павловић, предсједник Градске скупштине Градишка.

За све што су учинили борци ове бригаде у одбрамбено-отаџбинском рату Шеснаеста је добила Орден Немањића, највише одликовање за ратне заслуге у Републици Српској.