latinica  ћирилица
16/09/2019 |  07:54 ⇒ 11:01 | Аутор: СРНА

Сарајевске игре воде БиХ у безнађе

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је као безнађе чињеницу да власт на нивоу БиХ није формирана ни готово годину дана након избора, нагласивши да се тиме шаље лоша порука и да су у позадини свега политичке игре.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

Цвијановићева, која је потпредсједница СНСД-а, нагласила је да је све то зашло у ћорсокак, сасвим беспотребно и непромишљено, вјероватно са намјером условљавања СНСД-а.

- Они мисле да СНСД тако жарко жели да дође на власт у Сарајеву да ће прихватити све. Не, нећемо прихватити ствари које нису у складу са Уставом, ствари које нису у складу са политичким реалностима и ствари за које немамо подршку народа - рекла је Цвијановићева за Еуроблиц.

На питање да ли је могућ договор с обзиром на супротне ставове два члана Предсједништва БиХ, са једне, те став Милорада Додика, са друге стране, Цвијановићева је оцијенила да је договор могућ, али да се морају уважити одређене политичке реалности и да нико никоме не узурпира било која права.

- Дакле, хајде да причамо о оном о чему смо сагласни, а да рјешавамо оно о чему нисмо, а не да оно око чега се не слажемо наметнемо као једно једино питање и да све друго због тога треба да пропадне - истакла је она.

Цвијановићева је рекла да је Годишњи национални програм /АНП/ измишљена тема и измишљен услов, те нагласила да је приоритет пут ка ЕУ.

- Прича о НАТО путу је само испродукована да би била кочница за блокирање процеса, а не да би била нека тема око које треба дасе усагласимо и нађемо рјешење - навела је она те подсјетила да је Српска увијек за сарадњу са НАТО-ом и да постоји Резолуција Народне скупштине Републике Српске о заштити уставног поретка и проглашењу војне неутралности Републике.

На питање како ће Народна скупштина Српске одговорити на блокаду власти на нивоу БиХ, Цвијановићева је рекла да ће се републички парламент озбиљно бавити темама које су важне за функционисање Републике и да ће њен одговор бити легалистички, као што је био и до сада.

- Ми смо легалисти и знамо на који начин ствари у оквиру БиХ треба да буду конципиране. Устав БиХ је врло јасан по том питању и немате дилему ко има право на какво представљање. У сваком случају, понудићемо партнерство да се разговара и то на начин који ће бити реалан, рационалан и уважити интересе свих - навела је она.

Говорећи о мигрантима, Цвијановићева је нагласила да је ријеч о великом изазову, јер се говори о знатном броју људи и пријетњи да се тај број стално повећава због затворених зврата код Европљана.

Она је навела да се Српска у том случају суочава са проблемом адекватног смјештаја миграната, проблем здравствене природе због могућих заразних болести, економско-финансијским проблемом, те проблемом немогућности индентификације и безбједносне провјере тих лица.

Цвијановићева се креће у демографску обнову на свеобухватнији начин, што значи ангажман више институција истовремено.

- Имамо одређену студију која нам показује гдје су проблеми и шта треба да се ради, шта је важно сада када имамо тај сет мјера који траје већ годинама, јер ћемо га обновити, модификовати и додати неке нове ствари - додала је она.

Према њеним ријечима, ту је много ствари, ради се на економској слици, повећању радних мјеста и плата, са једне стране, и, са друге, инфраструктура за бољи квалитет живота и социјална брига усмјерена на оне којима треба, а све то уз класичне пронаталитетне мјере.

Говорећи о сарадњи Републике Српске и Србије, Цвијановићева је рекла да је она одлична и да остаје простор само за њено јачање, те подсјетила на знатна средства која је Србија уложила у Српску.