latinica  ћирилица
16/09/2019 |  19:21 | Аутор: СРНА

Изворна Српска: Декларација СДА у супротности са Дејтонским споразумом

Странка Изворна Српска сматра да је Програмска декларација СДА у потпуној супротности са Дејтонским мировним споразумом због чега би требало да услиједи и реакција Савјета за имплементацију мира.
Витомир Поповић, предсједник Изворне Српске - Фото: РТРС
Витомир Поповић, предсједник Изворне СрпскеФото: РТРС

- Без обзира на евентуалне реакције странаца, Република Српска мора путем Народне скупштине дати јасан одговор на садржај ове декларације, а који би требало да иде у правцу одбацивања свега оног што је у супротности са словом и духом Дејтона који је овом народу донио мир и зауставио крвопролиће - наводи се у саопштењу ове странке.

Изворна Српска упозорава да ће у супротном, Дејтонски споразум постати мрво слово на папиру, а посљедице оваквог подизања тензија како у Федерацији БиХ, тако и у цијелој БиХ, могу да воде само ка једном - распаду БиХ.

У саопштењу се наводи да Програмска декларација СДА води ка усложњавању ионако компликоване ситуације у БиХ, чији је циљ повратак у мрачни период ратних деведесетих, које народ са ових простора не памти ни по чему лијепом.

У Изворној Српској сматрају да је овакав документ посвећен одржавању и подгријавању атмосфере страха и дисциплиновања Републике Српске и Хрвата у Федерацији БиХ.

- Стране обавјештајне агенције, првенствено иранске, и те како имају умијешане прсте у сам садржај и циљеве декларације СДА која се базира на Исламској декларацији и тежи ка грађанској држави у којој вриједи принцип један човјек- један глас - наводи се у саопштењу.

Изворна Српска закључује да на тај начин конститутивни народи у БиХ не би бирали политичке представнике из редова свог народа, него би бројчано доминантни Бошњаци кројили капу и одређивали судбину свих народа који живе у овој земљи.

Конгрес СДА усвојио је Програмску декларацију у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ те странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом "република БиХ", са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним.