latinica  ћирилица
17/09/2019 |  12:31 ⇒ 12:32 | Аутор: СРНА

САД без коментара на Џаферовићево потписивање држављанства оснивачу ИД

Амбасада САД у БиХ није жељела да коментарише да ли им у сарадњи са бошњачким чланом Предсједништва Шефиком Џаферовићем смета то што је потписивао документа лицима из БиХ који су организовали терористичке напад у Америци, с образложењем да "не коментаришу медијске спекулације".
Амбасада САД у БиХ - Фото: илустрација
Амбасада САД у БиХФото: илустрација

- Као што смо већ у више наврата рекли, Влада САД не коментарише медијске спекулације - наводи се у одговору Срни на питање како Амбасада гледа на тврдње стручњака за борбу против тероризма Џевада Галијашевића који је рекао да је актуелни бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић 30. априла 1994. године потписао папире којима оснивач "Исламске државе" шеик Калид Мухамед Ал Заркави и "мозак" терористичког напада 11. септембра у Америци, добио путна документа БиХ.

Галијашевић је рекао за "Вечерње новости" да су оперативци "Ал каиде" усред БиХ, недалеко од Маглаја, спремали терористички напад који је за посљедицу имао 11. септембар у САД.

Он је рекао да су Осама бин Ладен, Ал Заркави и Мохамед Ата само неки од терориста уз чија имена је на Интерполовим потјерницама стајало да су били држављани БиХ од 1994. године, а да су им документа давали исти људи који су минулог викенда у Сарајеву промовисали циљеве СДА, замаскиране изградњом "цјеловите Босне".

Галијашевић је навео да су Бин Ладен и његови највиши официри у БиХ имали сигурну кућу до 2001. године.

Он је додао да је Мохамед Ата, први оперативац групе од 19 особа која је напала Њујорк, акцију планирао у вехабијској заједници у селу Бакотић, осам километара од Маглаја.

Прича Бакира Изетбеговића на конгресу СДА о неправедним суђењима бившим командантима такозване Армије БиХ, а посебно Сакибу Махмуљину под чијом командом су ратовали муџахедини, јесте, каже Галијашевић, "завјеса" која треба да сакрије ратну прошлост Џаферовића.