latinica  ћирилица
17/09/2019 |  18:02 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Суђење Дрековићу: Свједоци потврдили неселективно гранатирање Калиновика

У наставку суђења ратном команданту 4. корпуса тзв. Армије БиХ Рамизу Дрековићу, свједоци Тужилаштва Лазар Гојановић и Ненад Вишњевац потврдили су да је Калиновик током 1995. често био гранатиран, због чега је становништво било принуђено да бјежи. Тужилаштво терети Дрековића да је лично издао наређење за гранатирање. У једном од артиљеријских напада погинула је 15-годишња Станислава Копривица и рањено 5 дјеце. Одбрана је приговорила на законитост исказа оба свједока.

Неселективно гранатирање Калиновика, из правца Бјелимића гдје су биле снаге тзв АРБиХ под командом Рамиза Дрековића почело је у априлу, настављено у мају 9195. Гранате су падале у дворишта породичних кућа, испред стамбених зграда.

- Имао сам тада 10 година и био у школи када је граната пала у наше двориште. У кући су тада били мајка и сестра, на срећу нису били повријеђени. И данас се виде трагови експлозије на огради породичне куће - истакао је свједок Ненад Вишњевац.

Трећи јуни 1995. године Калиновик никада неће заборавити. Смртоносни пројектил убио је 15-годишњу Станиславу Копривица, ранио више основаца. То јутро Лазару Гојановићу граната је пала под прозор зграде. Контузован, али без повреда одлази до школе гдје је радио као професор, ту сазнаје за трагедију.

- Сазнао сам да је друга граната усмртила Станиславу Копривица и ранила више дјеце која су ми касније били ученици. Тај дан у Калиновику био је хаос. Становништво у паници, бјежи ка Фочи - присјећа се Лазар Гојановић догађаја из посљедње године рата у БиХ.

Одбрана је покушала да докаже да је Калиновик био пун војске, артиљерије и да оправда насумично гранатирање и цивилне жртве, а Дрековића да представи као часног официра. Идентична матрица на којој истрајава СДА: Бошњаци су жртве, а Срби агресори.

- Дудаковић, Махмуљин, Дрековић, Сејдић, Орић, Викић, Пушина,... то су само нека од имена бранилаца која пролазе правосудну голготу. Очигледан је циљ компромитовати команданте АРБиХ и МУП-а  и тиме доказатио да се све стране у рату чиниле исте ствари, да нема битне разлике - поручио је Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

15-годишња Станислава Копривица погинула је од експлозије гранате испаљене са положаја 450. лаке бригаде из састава 4. Корпуса којим је командовао Рамиз Дрековић. Више дјеце тада је рањено, a посљедице и данас као одрасли осјећају. Изетбеговић би то морао да зна прије него што стане у заштиту Дрековића и сличних који су убијали Србе.