latinica  ћирилица
17/09/2019 |  18:18 ⇒ 18/09/2019 | 10:34 | Аутор: РТРС

СНСД позива на јединство свих странака у Српској!

Главни одбор СНСД-а, први пут у новом сазиву, сутра засједа у Бањалуци. Високи фунцконери ове странке најављују усвајање докумената који ће бити одговор на 11-мјесечну блокаду политичког Сарајева и Програмску декларацију СДА која поткопава темеље Дејтона и Устава БиХ. Један од одговора је и афирмација права на самоопредјељење и враћање одузетих надлежности. За своје ставове, у Народној скупштини, тражиће подршку свих политичких партија из Републике Српске.

Када умјесто разговора СДА нуди рушење Мировног споразума, Устава и властитих потписа и када БиХ враћа на 90-е, онда Српска мора тражити рјешење. СНСД га је нашао у документима који ће сутра бити усвојени на сједници Главног одбора странке, а који би требало да се нађу пред народним посланицима Српске. Ако СДА својом Програмском декларацијом тражи укидање ентитета, одговор СНСД-а биће право на самоопредјељење које је уткано у темеље Повеље Уједињених нација, али и Устава БиХ и на чије право имају сви народи у свијету.

- Ми га увијек афирмишемо када се осјетимо угроженим. Ставовима СДА о "републици БиХ" овдје су сви угрожени и зато смо покренули афирмацију на самоопредјељење. Који ће пут бити даље то је друго питање. О томе данас не можемо говорити - истакао је Небојша Радмановић, потпредсједник СНСД-а.

Али већ дуже СНСД говори о враћању пренијетих надлежности који су, углавном дјело високог представника. Њих је око 80, подсјећа Радмановић. У припремљеним документима наведена је сва штета која је производ "намета" ОХР-а, а што је директно кршење Дејтонског споразума и Устава БиХ. За враћање надлежности, међу којима су и оне, попут бројних агенција, а од којих користи нема ни БиХ, СНСД ће покушати да разговара с политичким представницима и институцијама Федерације.

- Ако се настави овако, а изгледа ће се наставити, да неће бити праве жеље о поврату надлежности, мораће се предузимати неке мјере мимо договора - додао је Радмановић.

О којим мјерама СНСД размишља, Радмановић није прецизирао, али је Милорад Додик за РТС рекао да ће, овај пут бити много мудрији и паметнији, јер су константно под "лупом" међународне заједнице. За афирмацију ставова и мјера тражиће подршку и опозиције у Српској.

- Покушавам да убиједим све политичке снаге да их доведу до тога да имамо јединствен одговор. Предложићемо опозицији да напусте партнерство са СДА. И ми ћемо. И да не прихвате ту врсту разговора са СДА за формирање власти. Неће ни Хрвати. То би подразумијевало да њихови кадрови напусте СДА - поручио је Милорад Додик, предсједник СНСД-а.  

Ако је цијенити према ранијим ставовима, СДС и ПДП не размишљају о томе. ПДП-ов Игор Црнадак каже да још не може коментарисати документе СНСД-а које није прочитао.

- Али је чињеница да разним декларацијама и резолуцијама, СНСД и СДА хране једни друге. Што се тиче њиховог приједлгоа прочитаћемо и донијети одлуку - истакао је Игор Црнадак, потпредсједник ПДП-а.

И Александар Вучић се опредијелио на уздржаност о Декларацији СДА, иако ју је пажљиво прочитао. Каже да чека одговоре и акте Срба и званичних институција Републике Српске, као и ставове свих политичких партија у Српској.

- Онда ћу бити спреман да и са њима разговарам и да, умирујући ситуацију, спуштајући тензије, пронађемо неку врсту заједничког именитеља. Мислим да је то једини одговоран приступ у тренутку који није лаган - поручио је Александар Вучић, предсједник Србије.

Још мање је лаган пут који је својом Декларацијом изабрала Странка демократске акције, а којом је, према оцјенама бројних политичара и аналитичара, БиХ вратила у 90-е . Тако је "земљу", у коју се заклиње, удаљила од Европе за 30 година. Пожелио је Бакир Изетбеговић да се одужи оцу Алији и исправи његов потпис из Дејтона који афирмише конститутивне народе и ентитете, а не наводне "грађане" иза којих се крије Алијина Исламска декларација.