latinica  ћирилица
18/09/2019 |  09:56 ⇒ 14:06 | Аутор: РТРС

Парламент размотрио више приједлога закона

Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је данас у Бањалуци разматрањем Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о нотарима по хитном поступку. Посланици су размортили и Приједлог закона о личном имену и Приједлог закона о ликвидационом поступку.

13.30 - Парламент Српске прекинуо је засједање, а наставак рада биће познат након Посебне сједнице НСРС која почиње у 18 часова уз директан пренос на РТРС-у.

13.28 - Приједлогом закона о допуни Закона о правосудном испиту у Републици Српској лица са инвалидитетом се ослобађају плаћања накнаде за полагање правосудног испита, рекао је министар правде Републике Српске Антон Касиповић образлажући приједлог овог закона у парламенту Српске.

Касиповић је на сједници Народне скупштине данас рекао да је ресорно министарство препознало потребу значајније заштите и подршке свим лицима са инвалидитетом без обзира на узрок и вријеме настанка инвалидности, те је додао да лица са инвалидитетом поменути статус доказују увјерењем надлежних органа Српске.

13.25 - Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је данас да је циљ Приједлога закона о ликвидационом поступку ефикаснији, бржи и економичнији поступак. Једну од новина у овом закону, у односу на важећи, представља прописивање одредаба које се односе на уновчење имовине у ликвидационом поступку, и то непокретне и покретне, као и имовине без и са теретима - рекао је Касиповић у Народној скупштини, образлажући законско рјешење.

Он је истакао да су детаљније прописане обавезе и дужности ликвидационог управника, те одговорности за штету коју проузрокује власницима капитала пословног субјекта и повјериоцима у току вршења радњи у ликвидационом поступку, као и новчане казне које се могу изрећи ликвидационом управнику у случају повреде одредаба овог закона.

13.10 - У НСРС у току је расправа о Приједлогу закона о допуни Закона о правосудном испиту у Републици Српској.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас Приједлог закона о личном имену, којим је, између осталог, прописан рок у којем се може поднијети нови захтјев с циљем спречавања појединаца да на овај начин избјегавају кривичну одговорност и друге законом утврђене обавезе.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић је, образлажући овај приједлог закона у Народној скупштини, да је најзначајнија новина што се прописује начин рјешавања захтјева лица која су држављани Српске и БиХ и уписани су у матичну књигу рођених у Српској, али немају пребивалиште на територији Републике.

Она је рекла да Приједлогом закона прописује и начин рјешавања захтјева за промјену личног имена грађана који су рођени у Федерацији БиХ и држављани су тог ентитета и БиХ, а имају пребивалиште на територији Српске, с обзиром на то да надлежни федерални органи нису прихватали њихове захтјеве.

12.46 - Посланици су наставили засједање разматрањем Приједлога закона о личном имену којим се уређује појам, начин одређивања, кориштења и промјене личног имена држављана Републике Српске и БиХ. Посланици су размотрили и Приједлог закона о ликвидационом поступку.

10.45 - На захтјев Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини дата је получасовна пауза.

10.40 - Циљ Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о нотарима је усаглашавање законских одредаба са одлукама Уставног суда Републике Српске, чиме ће бити омогућено расписивање јавног конкурса за избор потребног броја нотара. Министар правде Републике Српске Антон Касиповић подсјетио је да је Уставни суд прогласио неуставним одредбе појединих чланова постојећег Закона о нотарима које се тичу услова за обављање службе нотара, потребе за нотарским помоћницима и услова за њихово именовање, као и плата нотарских помоћника.

- Усклађивањем наведеног закона са одлуком Уставног суда, које се односи на именовање нотара, биће омогућено расписивање јавног конкурса за избор потребног броја нотара, чиме би требало да буде обезбијеђено да сва нотарска сједишта имају потребан број нотара, а самим тим и једнаке услове под којима привредни субјекти и грађани у Републици Српској остварују законом загарантована права - рекао је Касиповић у Народној скупштини, образлажући наведено законско рјешење.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Јуче је размотрен Приједлог допуна Закона о полицији и унутрашњим пословима.

Њима се предвиђа да ће се лични коефицијент за остваривање права на пензију полицијским службеницима МУП-а утврђивати на основу пет годишњих плата, које су за полицијске службенике најповољније.

Народна скупштина Републике Српске изабрала је Сузану Гашић за министарку трговине и туризма Српске, након што је констатована оставка досадашње министарке Драгице Ковач.