latinica  ћирилица
18/09/2019 |  12:49 ⇒ 14:49 | Аутор: РТРС

Жунић: Не желимо више политички да сарађујемо са СДА

Шеф Клуба посланика СНСД-а у НСРС Игор Жунић потврдио је данас на конференцији за новинаре, да је владајућа већина предложила да се на посебној сједници расправља о смјени потпредсједника Скупштине Српске Сенада Братића.

- Смјена је предложена у договору коалиционих партнера, заснована на платформи која је постављена током формирања коалиције. Разлог је декларација коју је донијела СДА, а у чијем доношењу је као високи функционер СДА учетвовао и Сенад Братић - истакао је Жунић.

Он је нагласио да је ова декларација антиуставна и антидејтонска, те додао да је против интереса Републике Српске.

- Због тога не желимо више политички да сарађујемо са СДА. Декларација негира Републику Српску, њене вриједности, Устав и Дејтонски споразум. Значи све на чему је заснована политика владајуће коалиције - нагласио је он.

Изјавио је да би испунили пословник НСРС, да не постоји могућност да се на данашњој редовној сједници предложи потпредсједник Парламента.

- Очекујемо се да ће на наредној, редовној сједници једна од тачака бити избор потпредсједника НСРС из бошњачког народа - додао је Жунић.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Зоран Видић рекао је да ће ова политичка партија прије посебне сједнице одлучити како да се изјасни о наведеном захтјеву, али да ће све бити у складу са патриотским убјеђењима.

Посланик ПДП-а Јелена Тривић рекла је да ће ова партија подржати смјену Братића, јер је то тражила и раније.

Повезане вијести:

Данас посебна сједница НСРС; На дневном реду смјена Братића (РТРС, 18.00)