latinica  ћирилица
18/09/2019 |  15:17 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Додик: Активираћемо право на самоопредјељење (ФОТО)

Главни одбор СНСД-а усвојио је данас на првој сједници новог сазива, укупно 64 закључка.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је на конференцији за новинаре да је Главни одбор закључио је да неприхватљива декларација СДА, те потврдио да Српска треба тражити афирмацију права на самоопредјељење.

Истакао је да је ГО СНСД-а изабрао је Жељку Цвијановић, Радована Вишковића, Николу Шпирића, Небојшу Радмановића и Игора Радојичић за потпредсједнике странке, док је Лука Петровић поново изабран за генералног секретара странке.

Фото: РТРС

- ГО је изабрао и Предсједништво СНСД који броји 45 имена, а у њему су поред пет потпредсједника и генералног секретара и предсједник Актива жена Нада Тешановић, те предсједник младих СНСД-а - рекао је Додик.

Додаје да се између осталих закључака наводи ургентно доношење закона о Уставном суду БиХ, те истакао да је неприхватљиво да ту буду стране судије.

Фото: РТРС

ГО СНСД предлаже да Република Српска тражи од ФБиХ постизање договора о изласку из споразума о одбрани, УИО и ВСТС - навео је Додик.

Један од закључака је да ГО СНСД остаје привржен војној неутралности у складу са резолуцијом НСРС.

Фото: РТРС

Главни одбор је дао подршку конституисању правног тима који би требало да покрене разговоре и тражи кривичну одговорност високих представника, због антиуставног и антидејтонског дјеловања.

Сматрају да је неприхватљив даљи останак високог представника у БиХ.