X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
18/09/2019 |  13:32 ⇒ 16:10 | Извор: РТРС

Одржана сједница Главног одбора СНСД-а (ФОТО)

У Бањалуци је у току сједница Главног одбора СНСД-а на којој се разматра актуелна политичка ситуација у БиХ.
Главни одбор СНСД - Фото: РТРС
Главни одбор СНСДФото: РТРС

Предсједник СНСД-а Милорад Додик у уводном излагању на сједници Главног одбора СНСД-а осврнуо се на закључке које би данас Главни одбор требао да усвоји, а који се односе на једанаестомјесечну блокаду политичког Сарајева у вези са формирањем власти на нивоу БиХ.

Посебно се осврнуо на декларацију СДА, која Српску доводи у ситуацију да мора реаговати.

- Никаква територијална реорганизација не може бити на столу. То је неприхватљиво и одбацујемо њихове захтјеве у било ком погледу. Дакле, ова сједница ће повући наше право које се односи на пакт о грађанским правима, а то је право на самоопредјељење - истакао је он.

Нагласлио је да ће СНСД у оквиру тога разрадити стратегију, али неће дозоволити да се угрози мир у БиХ.

Као посебан сегмент је истаксао међународни интервенционизам, који ће, према његовим ријечима, Главни одбор данас да одбаци.

Подсјетио је да је бивши високи представник у БиХ Карлос Вестендорф рекао да су бонска овлашћења у супротности са Уставом БиХ.

Претходно је одржана и сједница Извршног комитета СНСД-а.

Сједници, између осталих, присуствују предсједник СНСД-а Милорад Додик, досадашњи потпредсједници Жељка Цвијановић, Радован Вишковић, Никола Шпирић, Небојша Радмановић и Марко Видаковић, те генерални секретар Лука Петровић.

Милорад Додик (Фото: РТРС)

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао раније је да ће ова странка одржати састанак да би се припремио квалитетан одговор на декларацију СДА. За афирмацију ставова и мјера тражиће подршку и опозиције у Српској.

- Покушавам да убиједим све политичке снаге да их доведу до тога да имамо јединствен одговор. Предложићемо опозицији да напусте партнерство са СДА - поручио је Додик.

Потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић изјавио је да је декларација СДА још више усложила ситуацију у БиХ и поручио да ће СНСД наставити са спровођењем резолуције НСРС о заштити Устава и војне неутралност.

- Залажемо се за поврат надлежности и да поново афермишемо право на самоопредјељење - додао је он.

О декларацији СДА, данашњим закључцима Главног одбора СНСД-а и ставу који треба да заузме Народна скупштина, у Лакташима је разговарано на састанаку лидера СНСД-а Милорада Додика, СДС-а Мирка Шаровића и ПДП-а Бранислава Бореновића, сазнаје Српскаинфо.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић истакао је за Срну је да ће на сједници бити комплетирано и страначко руководство.

Према његовим ријечима, Главни одбор, који броји 500 чланова, изабраће пет потпредсједника и генералног секретара странке.

Конференцију за новинаре након сједнице ГО СНСД-а можете пратити на програму РТРС-а, порталу и нашој ФБ страници.