latinica  ћирилица
19/09/2019 |  08:44 ⇒ 08:45 | Аутор: ТАНЈУГ

Ко узима "досије" Србија?

Европска народна партија и након Дејвида Мекалистера жели да задржи позицију извјестиоца за Србију. Као насљедник се помиње Словак Владимир Билчик.

Већ је познато да ће словеначка посланица Тања Фајон замијенти Едуарда Кукана на челу Парлементарног одбора за сарадњу са Србијом, а послије неколико састанака представника политичких група у Европском парламенту још није дошло до коначне одлуке о томе ко ће бити нови извјестиоци за земље у процесу приступања ЕУ.

Према процедури најјаче парламентарне групације могу прве да бирају земљу за коју ће да буду задужене. Првобитне информације су биле да ће социјалисти и демократе дати извјестиоца за Србију и, или Сјеверну Македонију пошто би најјача Европска народна партија, на основу права првог избора, узела "досије" Турске.

Послије неколико састанака представника политичких група у Европском парламенту још није донесена коначна одлука о томе ко ће бити нови извјестиоци за земље у процесу приступања ЕУ.

Посљедње информације ипак указују да је приоритет Европске народне партије да и након Дејвида Мекалистера задржи позицију извјестиоца за Србију. У том контексту незванично се помиње име словачког политичара и предавача Владимира Билчика.

Билчику је ово први мандат на мјесту посланика Европског парламента. Претходно је био на челу ЕУ програма Словачког удружења за спољну политику и држао предавања о европским интеграцијима и међународним односима на Универзитету у Братислави.

Поред могућности да Европска народна партија поново буде задужена за Србију у Европском парламенту, процјењује се да ће социјалдемократе добити мјесто извјестиоца за Турску и Црну Гору, либерали за Сјеверну Макеонију, а Зелени за Косово.