latinica  ћирилица
19/09/2019 |  11:24 | Аутор: СРНА

Берлин ублажио став о питању дијалога Београда и Приштине

Њемачка је ублажила став када је ријеч о условима које Србија мора да испуни за пријем у чланство у ЕУ, и то у дијелу који се односи на дијалог са Приштином, изјавио је данас предсједник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун.
Милован Дрецун - Фото: Novosti.rs
Милован ДрецунФото: Novosti.rs

- Чули смо још једну ствар од канцеларке Ангеле Меркел гдје је она мало ублажила став јер је рекла да неке ствари треба да се ураде око /самопроглашеног/ Косова ако желимо чланство у ЕУ. То није онај чврст став да Србија једноставно мора да преко правнообавезујућег споразума призна самопроглашено Косово - рекао је Дрецун за РТС.

Дрецун је оцијенио да се Њемачка, "ако је то нови правац", приближава америчком и француском ставу да рјешење мора да буде компромисно.

Меркелова је изјавила јуче у Берлину, након састанка са премијером Србије Аном Брнабић, да би требало наставити и унаприједити процес рјешавања проблема Косова и Метохије.

На питање новинара да ли Берлин и Брисел имају рок до када треба да буде постигнут споразум Београда и Приштине и да ли за Србију и даље важи оквирни датум Жан Клод Јункера за приступање ЕУ - 2025. година, Меркелова је изјавила да нема рокова, али да би било боље што прије.

Меркелова је нагласила да Брисел жели да буде задржан замах у реформама и "да се зна да за приступање ЕУ треба ријешити одређене ствари у вези са Косовом".