latinica  ћирилица
19/09/2019 |  12:07 ⇒ 13:12 | Аутор: СРНА

Трнинић: Што више се окренути другим видовима саобраћаја

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић поручио је данас да грађани треба да се више окрену другим видовима саобраћаја и да што мање користе моторна возила, који су велики загађивачи животне околине.
Неђо Трнинић - Фото: СРНА
Неђо ТрнинићФото: СРНА

Трнинић је позвао све грађане да што више користе бицикле, јавни превоз, пјешачење, као и друге начине превоза, који осим што не загађују околину, смањују трошкове превоза.

- Смањење употребе моторних возила свакако утиче и на безбједност саобраћаја, те ћемо и даље радити на промоцији алтернативних превоза - рекао је Трнинић новинарима.

Он је, поводом обиљежавања међународне кампање "Европска недјеља мобилности - дан без аутомобила", заједно са генералним секретаром Републичког ауто-мото савеза Ранком Бабићем посјетио покретни полигон за обуку дјеце у саобраћају и малишанима предшколског узраста поклонио саобраћајно-образовне бојанке и сликовнице.

Бабић је истакао значај оваквих активности како би се подигла свијест грађана о комбиновању различитих превозних средстава у граду, али и да се најмлађи учесници у саобраћају припреме на опасности на које могу да наиђу.

- Један од тих активности је обука дјеце у саобраћају, која се у потпуности уклапа у обиљежавање недјеље мобилности и начин васпитања дјеце за заштиту животне средине и кориштење алтернативних видова превоза - рекао је Бабић.

Према његовим ријечима, у Републици Срској годишње се региструје око 350.000 моторних возила, док је у Бањалуци више од 70.000 регистрованих возила.

- У урбаним срединама аутомобили су и један од највећих загађивача животне средине и неопходно је да се сви што више окренемо алтернативним видовима превоза - рекао је Бабић.

Међународна кампања "Европска недјеља мобилности" обиљежава се од 16. до 22. септембра широм Српске, а организују је Министарство саобраћаја и веза Српске, Агенција за безбједност саобраћаја и Ауто-мото савез Српске у сарадњи са ауто-мото друштвима и локалним заједницама.