latinica  ћирилица
19/09/2019 |  13:55 ⇒ 18:46 | Аутор: СРНА

Лондон не може да испуни рок за Брегзит

Британски секретар за Брегзит Стивен Баркли изјавио је да би Лондон требало да продужи рок за Брегзит да би саставио нову политику о проблему ирског бекстопа, пренијели су британски медији.
Брегзит (фото: newsclick.in) -
Брегзит (фото: newsclick.in)

ЕУ је поставила Британији тест који она "не може да положи" у вези са замјеном бекстоп рјешења, рекао је Баркли у говору у Мадриду.

Ријеч је о аранжману који спречава постављање тврде границе између Републике Ирске и Сјеверне Ирске ако се догоди неуређени Брегзит.

- Речено нам је да Британија мора да достави правно оперативан текст до 31. октобра - рекао је Баркли и додао да "алтернатива бекстопу није неопходна до краја периода имплементације у децембру 2020. године" - пренио је Спутњик.

Он је рекао да би британска политика о бекстопу била "обликована будућим односом", који тек треба да буде дефинисан.

Британски секретар је изјавио да би двије стране могле да сарађују умјесто што "ризикују да се кристализује нежељени резултат у новембру".

- Укратко, ЕУ ризикује да настави да инсистира на тесту који Британија не може да положи и који је британски парламент одбио три пута - напоменуо је Баркли.

Француски предсједник Емануел Макрон и финско предсједништво ЕУ поставили су јуче ултиматум британском премијеру Борису Џонсону да представи свој приједлог за "Брегзит" до краја септембра или је "све завршено".

Повезане вијести:

Лондон послао приједлоге за допуну споразума са Бриселом