latinica  ћирилица
19/09/2019 |  15:38 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Укинута дозвола за рад Крио Сејв-у; Гдје се сад налазе матичне ћелије?

Швајцарска агенција за терапеутске производе Свисмедик укинула је дозволу за рад компанији Крио Сејв. Ријеч је о једној од највећих европских компанија које су се бавиле прикупљањем и чувањем матичних ћелија. И хиљаде бх. родитеља одлучило се на овај корак. Данас се питају гдје се сада налазе матичне ћелије њихове дјеце и како до њих доћи у случају да им затребају за терапију.

Још у мају ове године започела је истрага о пропустима Крио Сејва. Резултат – 16. септембра једна од највећих компанија у овом послу остала је без дозволе за рад, потврдили су у швајцарској агенцији за терапеутске производе.

- У вези са овим поступком, компанија Свисмедик извршила је неколико претреса на различитим локацијама компаније Крио Сејв у Швајцарској 10. и 11. септембра 2019. године. Осим тога, Савезна канцеларија за јавно здравство поднијела је тужбу тужилаштву у Женеви против те компаније - стоји у саопштењу швајцарске агенције.

Све је започео београдски адвокат Растко Петаковић, након што је једна породица остала без похрањених матичних ћелија због пропуста у транспорту због неопходне терапије. Када је започео истрагу, открио је да је ћелијама недостајала неопходна документација.

- С једне стране недостајали су документи о тестовима из крви мајке. С друге стране, почетком ове године је дошло до још тежих повреда, јер сам сазнао да чак ни узорци који су долазили у Швајцарску нису били комплетно тестирани. Они који нису тестирани не могу да се користе - истакао је Петаковић.

Само три дана прије него што им је одузета дозвола за рад, Крио Сејв је клијенте обавијестио да су ћелије њихове дјеце, преузете на порођају, из Белгије пребачене у Пољску.

Крио Сејв истиче да су недавно склопили уговор за дугорочно складиштење са кооперантом ПБКМ, чија је европска лабораторија у Варшави.

- Заправо, ПБКМ, званично признат од стране органа за јавно здравство, је изабран од стране Крио Сејв-а, породичне банке матичних ћелија и има све потребне акредитације, за наше стандарде квалитета и за ваш мир - саопштили су из Крио сејва.

Ријеч је о лабораторији која послује у оквиру групације Фамикорд, највећој банци матичних ћелија у Европи и једној од највећих у свијету. У документима доступним на интернету наводе да тренутно чувају око 410.000 узорака и послују у 15-ак држава.

Адвокат Петаковић истиче да је ступио у контакт са директором Фамикорда.

- Рекли су да је највећи број узорака пребачен у Пољску. Недостаје им дио документације, прикупља се, дјелимично на бази података које је Крио Сејв доставио, дјелимично на бази анализа које ради Фамикорд - додао је.

Родитеље, који имају уговор са Крио Сејвом, Фамикорд обавјештава да се узорци чувају у складу са прописима и да је, путем мејла могуће провјерити јесу ли ћелије конкретног клијента дио њихове банке, те их транспортовати за потребе терапије.

- Ако се материјал идентификује, биће могуће добити потврду о складиштењу биолошког материјала у лабораторији ПБКМ ФамиКорд. Документ ће бити послан путем е-мејла на писмени захтјев купца. Имајте на уму да ће за одговор, због великог броја захтјева, бити потребно до шест недјеља - саопштио је Фамикорд.

За 19 година Крио Сејв је прикупио око 330.000 узорака. У Босни и Херцеговини цијена пакета, који је предвиђао чување ћелија 20 година од похране, коштало је око 2.000 евра, а уговоре је потписало хиљаде родитеља.

Министарство Србије у међувремену је забранило склапање нових уговора са Крио Сејвом у тој земљи. Иако адресе ове фирме у БиХ одавно нису у функцији, прошле године у Клинчком центру Републике Српске преузет је 31 пакет за чување матичних ћелија, а од почетка ове 25, дио по уговору са Крио Сејвом, са сједиштем у Бијељини.