latinica  ћирилица
19/09/2019 |  15:44 ⇒ 15:46 | Аутор: СРНА

На Зеленгори пронађен изгубљени туриста из Белгије

Тридесетседмогодишњи туриста из Белгије који се јутрос изгубио на Зеленгори пронађен је у рејону Угљешиног врха након потраге у којој су учествовали припадници фочанске Жандармерије, Спелеоспасилачке службе Републике Српске, Цивилне заштите и Службе заштите Националног парка "Сутјеска".
На Зеленгори пронађен изгубљени Белгијанац - Фото: СРНА
На Зеленгори пронађен изгубљени БелгијанацФото: СРНА

Начелник Спелеоспасилачке службе, јединице Фоча Милош Јакић рекао је Срни да су Белгијанца пронашли подно Угљешиног врха, на око 1.700 метара надморске висине.

Белгијанац је био у потхлађеном стању, покисао и дехидриран јер је остао без воде.

Претходно је преноћио на Орловачком језеру, са којег се упутио према Угљешином врху, али је због густе магле и кише залутао, па је позвао полицију.

Припадници полиције, спелеоспасиоци и радници парка са Тјентишта су кренули око 10.30 часова и возилом су стигли до језера Горње баре, одакле су пошли у претрагу терена и око 12.00 часова успјели да пронађу изгубљеног туристу.

Освјежили су га водом, соком и слаткишима, након чега су га пребацили до Тјентишта.

Белгијанац је раније одсјео у селу Врбница, на обронцима Зеленгоре, у једном сеоском домаћинству, а на Орловачко језеро упутио се јуче ујутро.

Из Националног парка "Сутјеска" апелују на туристе да приликом лоших временских услова и слабе видљивости не иду самостално у планину, односно без пратње стручног водича Парка и претходног информисања.

Спелеоспасиоци су захвалили Ватрогасном друштву Фоча које им је уступило теренско возило.