latinica  ћирилица
19/09/2019 |  16:22 ⇒ 22:06 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Потребан и флексибилнији радни ангажман за мајке (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да је, осим надограђивања већ постојећих финансијских мјера за пронаталитетну политику, потребно предузети мјере које нису финансијске природе, а треба да омогуће мајкама да дођу до флексибилнијег радног ангажмана како би ускладиле родитељство са пословним обавезама.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Мислим да ће нам на том терену требати највише напора и времена да бисмо могли одређене ствари да пропишемо, а да знамо да су реалне - рекла је Цвијановићева новинарима у Прњавору.

Наводећи да је јако охрабрујуће што урађене анкете показују да испитаници желе више дјеце, Цвијановићева је додала да су та испитивања показала да парови са дјецом имају страхове да ће изгубити посао и да неће моћи да ускладе све обавезе. 

- Направићемо додатни тим који ће се бавити нефинансијским мјерама, да видимо како уредити ствари да би могли да се крећемо напријед - најавила је Цвијановићева.

Као једну од мјера, она је навела повећање обухвата дјеце предшколским образовањем. 

- Укљученост дјеце у предшколско образовање већ сада је већа него прије неколико година, али то није довољно - истакла је предсједник Републике Српске и најавила да ће бити размотрено како да се охрабре послодавци да уз помоћ Републике отворе вртиће у којима би била смјештена дјеца њихових радника.



Цвијановићева је подсјетила да је Влада Републике Српске субвенционисала каматну стопу за младе брачне парове након добијених сугестија да се промијене критеријуми за те кредите како би се повећао обухват оних који могу да добију кредит.

Према њеним ријечима, потребна је и укљученост локалних заједница у вези са овим проблемима, што ће захтијевати и доношење одређених прописа.

Она је додала да ће, у случају да је ријеч о кредитима Инвестиционо-развојне банке /ИРБ/, морати да се мијењају и правила ИРБ-а. 

- Тамо гдје нам треба законско упориште, мораћемо да идемо у Скупштину да промијенимо закон како бисмо обезбиједили неко ново или да бисмо ојачали неко постојеће право - констатовала је Цвијановићева.

Када је ријеч о бескаматном зајму од 30.000 КМ, Цвијановићева је оцијенила да је стимулативан и да свакој породици са новом бебом може да представља значајну финансијску помоћ.

Она је нагласила да ће за добијање ових средстава постојати чврста правила и да неће моћи бити злоупотреба.

Као једну од постојећих мјера која ће у будућности у складу са финанијским могућностима Републике Српске бити ојачана, Цвијановићева је навела подршку за незапослене породиље која сада износи 405 КМ. 

- Наш циљ је да тај износ порасте - истакла је Цвијановићева и подсјетила да је буџет Републике Српске преузео рефундирање бруто накнаде за породиљско боловање од послодаваца, чиме се штите и породиље у радном односу.

Цвијановићева је навела да су одређене анкете дале инпуте шта људи желе када је ријеч о пронаталитетној и демографској политици. 

- Ми већ имамо одређене показатеље шта је то што би стимулисало породиље и породице, брачне парове и шта би они жељели да виде као неко додатно ново право у будућности - додала је Цвијановићева и рекла да ће на основу тога бити креиране неке нове мјере.

Констатујући да је много послова започето, Цвијановићева је изразила увјерење да ће они дати резултате на средњорочном или дугорочном плану. 

- Вјерујем да ће то помоћи нашим породицама и Републици да заједно имамо више дјеце - истакла је Цвијановићева.