latinica  ћирилица
21/09/2019 |  14:32 ⇒ 16:38 | Аутор: РТРС

Вучић позвао на смиривање тензија

Предсједник Србије Александар Вучић поручио је данас да је Србија дужна да чува поредак успостављен Дејтонским мировним споразумом и позвао све политичке актере у БиХ на смиривање тензија.

Вучић је рекао да је политика Србије према декларацији СДА веома уздржана, те позвао српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, предсједника Српске Жељку Цвијановић и све људе из Републике Српске да покажу пуну уздржаност и не реагују пренагљено, него у складу интресима Српске и Србије, па и БиХ.

Он је позвао представнике из Републике Српске да не реагују пренагљено у интересу Српске, али и БиХ.

- Треба да дамо све што можемо од себе да се сачува мир и стабилност. Било какав сукоб би значио економски крах и крај добре будућности за све нас. Зато је важно да покушамо још једном да позовемо све актере на смиривање тензија и поштовање Дејтона - истакао је Вучић.

Он је на конфернцији за новинаре након састанка са Додиком и лидерима парламентарних партија у Српској рекао да Србија поштује постојање једне државе БиХ, два ентитета - Републике Српске и Федерације БиХ са свим њиховим надлежностима и компетенцијама и договор три конститутивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака.

- Та позиција Србије је апсолутно принципијелна, непромењена и непромењива. Дејтон може да се мења једино договором сва три народа, а не наметањем воље једног над друга два народа. То морају да знају сви, јер постоје гаранти спровођења Дејтона - истакао је Вучић.

Предсједник Србије је рекао да је сигуран да идеје у декларацији СДА нису само идеје једног народа и њихових политичких представника, већ и дијела међународне заједнице која то није жељела отворено да подржи, али би вољела да то види, уколико би то могло да прође уз сагласност Срба и Хрвата.

- То сте могли да видите и кроз најаве појединих важних политичких представника најзначајнијих свјетских сила. У то нико не треба да има било какву сумњу нити по том питању постоје било какве дилеме - рекао је Вучић.

Не желећи да посебно даје свој суд о декларацији СДА, Вучић је навео да је Србија у складу добре вјере и савјесног понашања позвала представнике из Српске на састанак у Београд, гдје се разговарало о тој декларацији, о којој су представници Српске изнијели јединствен став који говори против те декларације.

- Увијек ћу бити уздржан и зато не могу да прихватим осуду оних који би Србији да забране да брине о свом народу и Републици Српској - истакао је Вучић, који је рекао да је забринут јер је на данашњем састанку слушао забринуте људе.

Он је додао да су људи из Српске сагласни по питању опстанка Републике Српске, да имају веома негативан однос према декларацији СДА, као и да имају однос поштовања према Србији и жељу за најближим и најбољим односима са Србијом.

Вучић је рекао да је политика Србије разговор, дијалог, очување мира и стабилности и апеловао на смиривање тензија у име Србије, јер је свима потребан мир и раст економије.

- Шта може да се каже када неко са бошњачке стране са индигнацијом обацује судски прогон потенцијалних ратних злочинаца, јер их сматра херојима, а да су злочинци, ваљда, само Срби - рекао је Вучић.

Он је поновио да ће Србија бити уз свој народ и неће поновити односе од прије када је уводила санкције Српској, што је много коштало, како у животима људи, тако и економском богатству.

Вучић је истакао да данас између Србије и Српске не постоје никакви сукоби.

Он је рекао да се Србија не мијеша у нечије унутрашње ствари, већ да њене обавезе проистичу из тога што је потписница Дејтонског споразума, а то су да Србија и БиХ признају једне другу, а Србија је као потписница обавезна да одржава трајни мир.

- Србија је дужна да чува поредак успостављен Дејтонским мировним споразумом, и на свако његово кршење је обавезна да да своју реакцију, мишљење и суд - рекао је Вучић.

За оне који су намјерно неписмени или се праве неписмени, Вучић је подсјетио да се једини није мијешао када је била изборна кампања у БиХ, иако је "лидер једне земље ЕУ говорио на митингу у Мостару, док је предсједник Турске своју кампању за турске изборе почео из једног града у БиХ".

- Чини се да неки сматрају да Србија док постоји, да ће бити сувише велика и јака, а и када би је скоро уништили и даље не би била онолико мала колико би неки жељели у региону и свијету - рекао је Вучић.

Он је навео да у Србији, а вјерује и у Републици Српској, постоји опредјељење за стратешки дијалог са Бошњацима, да се кроз дијалог рјешавају проблеми.

Вучић је истакао да Србији никада није сметало када је бошњаћки члан Предсједништва БиХ и члан СДА Шефик Џаферовић долазио у Рашку/Санџак у Србији, иако су његови домаћини говорили о специјалном статусу за Санџак, мада то непостоји као посебна категорија у Уставу Србије.

- И на то смо ћутали, јер нам је важнији мир и добар живот са Бошњацима - рекао је Вучић, додајући да вјерује да је и Бошњацима у Србији у Рашкој важнији ауто-пут од Пожеге до Дуге пољане, него било шта друго.

Он је захвалио Додику на ранијој иницијативи да Српска и Србија заједнички обиљежавају догађаје из прошлости.

Вучић је рекао да је Србија прихватила данашњу иницијативу Додика да заједнички Србија и Српска приступе формирању јединствене српске дијаспоре, која не би била омеђена територијалним питањима, а што је на различите начине рјешавано у претходних 100 година.

Он је додао да је на састанку добијена подршка свих о наставку пружања подршке Србије Српској, те да ће Србија гледати да економски помогне колико може и ФБиХ, нарочито тамо гдје живе Срби.

Вучић је најавио да ће у наредним данима или недјељама један мали погон државне фабрике из Србије бити основан у Дрвару, који ће упослити више од 100 људи, што је конкретна помоћ Србије, која на тај начин жели да рјешава проблеме.

Повезани вијести:

Додик након састанка у Београду поручио: Одбацујемо декларацију, Српска је приоритет