latinica  ћирилица
21/09/2019 |  16:24 ⇒ 17:15 | Аутор: СРНА

Шаровић: Декларација СДА пријетња миру и стабилности

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић изјавио је да на састанку са предсједником Србије Александром Вучићем изнио став да је најновија декларација СДА пријетња миру и стабилности БиХ, али да одговор српске стране не треба да буде "распирујући".
Мирко Шаровић - Фото: РТРС
Мирко ШаровићФото: РТРС

- СДС мисли да распирујуће изјаве и поступања нису добра опција за Републику Српску, прије свега, и да треба дати мудрије одговоре. Сматрам да ми треба да будемо најзрелији фактор у БиХ - рекао је Шаровић у Београду, послије састанка.

Он је навео да је на састанку рекао и да је ријеч о непотребном документу који је корак уназад за напредак БиХ, као и пријетња за будуће односе.

Шаровић је навео како је Вучић данас желио да саслуша сваког од учесника састанка и чује како гледају на актуелну ситуацију.

Предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић оцијенио је да је кључна порука данашњег састанка да треба остати потпуно привржен Дејтонском споразуму и уставном уређењу БиХ у којој Република Српска има Уставом дефинисано мјесто.

- Желимо да позовемо све политичке факторе у БиХ да се врате у дејтонски оквир или ћемо одбити било каву врсте сарадње са онима које ради на урушавању највећих вриједности које Република Српска има - рекао је Бореновић.

Напоменуо је да су сви ученици састанка осудили садржај декларације СДА која је антиуставна, антидејтонска и антицивилизацијска.

- Значајно је да Вучић стално истиче позитивну поруку сарадње мира и напретка цијелог региона и подршке уставном уређењу и Дејтонском споразуму, као оквиру унутар кога треба да ће крећемо - сматра Бореновић.

Он је истакао да је веома штетно што СДА и друге странке својим програмским начелима желе да деградирају и политичку стабилност у БиХ.

Повезани вијести:

Додик након састанка у Београду поручио: Одбацујемо декларацију, Српска је приоритет

Вучић позвао на смиривање тензија