latinica  ћирилица
22/09/2019 |  19:02 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Брчко: Адвокати и даље одбијају да набаве фискалне касе

Процес фискализaције у Брчком још није доведен до краја. И питање је када ће. Проблема је много. Од неслагања носилаца власти - о томе ко би требало да буде изузет од фискализације, до набавке каса, на којим није предвиђено издавање рачуна на оба писма.

Четири мјесеца након почетка фискализције резултати у увођењу каса донекле добри, бар тако тврде задужени за овај посао у Влади.

- Ми сами имамо близу 2.800 пореских обвезника до данашњег дана који се налазе у систему фискализације, и мислим да имамо максимално 200 обвезника, оних за које знамо да би морали бити у систему фискализације - каже Миодраг Трифковић, директор Пореске управе Брчко дистрикта.

Око 150 предузећа у фискалном систему који не пријављују дневни промет и 200 који избјегавају фискалне касе, платиће од 500 КМ до 15.000 КМ казне, а неки од њих биће затворени на 30 дана.

У Дирекцији тврде и да је наплата пореза за ова четири мјесеца већа за 15 одсто, али да би пореског новца било и више када би адвокати издавали фискалне рачуне.

Иако на фискализацији ове дјелатности предано ради руководство Скупштине, поједини у извршној власти, томе се, међутим, противе.

- Бојим се да ћемо у сваком другом случају имати проблем и даљи наставак обуставе рада, а тиме и угрожавања права грађана који очекују независну правну помоћ, уколико имају спорове у судовима и у управним органима - рекао је Синиша Милић, градоначелник Дистрикта Брчко.

35 адвоката и даље штрајкује, одбацујући фискализацију! Правдају то чињеницом, да у блиц-криг јавној расправи, нису имали времана да изнесу своје незадовљство о Закону.

Катастрофалан им је и у међувремену на брзину измијењен Закон о бесплатној правној помоћи, који би требало да буде замјена за приватну адвокатску праксу. Циљ неких политичара је, тврде адвокати, контрола судских пресуда.

Због тога, ће кажу, сваку најављену казну рјешавати судским путем.

- Ми смо то очекивали и раније и предузећемо мјере у складу са законом. Дакле тражићемо судско одлучивање, захтијевати одређена питања да се ријеше - наводи адвокат Мирко Симић.

Страначка надмоћ над политичким и правним системом често паралише односе у Дистрикту.

Тако је и са фискализацијом адвокатског рада. Неке носиоце политичке власти, чак не интересују ни позитивна искуства у Српској, ФБиХ и у сусједним земљама.

- Прије свега неки су у извршној власти, композицији исте, заговорници фискализације, неки противници, и онда имамо рјешење које може бити недовољно добро у таквом амбијенту - указује Милан Пурић, посланик у Скупштини Дистрикта Брчко.

Фискализација је пала и због ћирилице. Нема је, иако је то уставно и статутарно право грађана Дистрикта. Неко је одобрио набавку латиничког софтвера из ФБиХ, старог десет година.

- Не видим разлога зашто смо ми који треба да будемо најбољи у овом региону, постали најгори, нама је све проблем - наглашава Зоран Кокановић, посланик у Скупштини Дустрикта.

Одговорне за промашај нико не прозива, само се најављује брза набавка фискалних каса и на ћирилици, и то о трошку буџета.

А неоправдано захватање из касе, многе и не интересује. Идемо даље у сусрет наредним изборима, чуло се из скупштинских клупа.