latinica  ћирилица
23/09/2019 |  18:22 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Сјећање на страдале у Гаравицама биће обиљежено 25. септембра

Седамдесет осма годишњица од усташког злочина над више од 12 хиљада Срба, у Гаравицама код Бихаћа, биће обиљежена 25. септембра у организацији Одбора Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

У Одбору за заштиту права Срба у Федерацији незадовољни су што је МУП Унско санског кантона одбио захтјев за обиљежавање 14. септембра, правдајући то приливом миграната и раније заказаним догађајима.

Иако је између организатора и МУП-а Унско-санског кантона договорен други датум обиљежавања комеморативног скупа у Гаравицама код Бихаћа, овог пута 25. септембар, у Одбору за заштиту права Срба у Федерацији су огорчени. Тврде, одгађање помена на страшни злочин над Србима, увреда је и за жртве и за српски род.

-Ми ћемо апсолутно истрајати на чињеници да више никада МУП Републике Српске не дозволи да Бошњаци ходају по Републици Српској и обиљежавају како њима шта падне на памет -  истакао је Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ. Овдје је суштина у томе да су они хтјели да понизе српски народ и понизе институције Српске - поручио је.

У МУП-у Унско-санског кантона тврде, договорен је други датум, како би полиција успјела одговорити на све захтјеве, нарочито имајући у виду велики прилив миграната на ово подручје.

- Полиција УСК није забранила скуп, осим што смо са организаторима покушали изнаћи нови датум, с обзиром на обавезе које смо ми имали, а по питању и свеукупне мигрантске кризе на подручју УСК, а и раније заказаних скупова који су били заказани за датум који је први био предложен. У разговору и контактима с организатором договорили смо 25. септембар,  тако да ће све бити одржано без икаквих проблема - сматра Але Шиљдедић, портпарол МУП-а УСК.

У Одбору за заштиту права Срба у Федерацији сматрају да прича о мигрантима није била прави разлог. Истичу, истина се мора знати, а ово стратиште заслужује бољи третман федералних власти.

- Већина људи која тамо живи мисли да је то неко излетиште и да је то неко мјесто за роштиљање, а то је уствари мјесто гдје су убијени људи и гдје је извршен злочин какав здрав разум не може да схвати - истиче Радановић.

- Ова наша младост мора да зна, сви млади оморају да буду свјесни да је такав злочин урађен према том српском народу и даље се дружило и треба тако, али морамо знати ко је то урадио - подсјетила је Здравка Карлица, предсједница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Града Приједора.

У овом, трећем по величини, стратишту српског народа у Другом свјетском рату, усташе су убиле више од 12.000 Срба.

-Тај злочин је неописив, он је водио ка масовном истребљењу Срба са тих простора. Морам да напоменем да је до успостављања НДХ 1941 године на тим просторима живјело око 17.000 Срба, односно они су чинили 43,7 одсто укупног становништва Бихаћа и били су већински народ на том подручју. Послије пописа који је услиједио 1948. године након Другог свјетског рата, по евиденцији је било 15, 5 одсто Срба - каже Душко Милуновић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Град Бањалука организоваће у сриједу бесплатни превоз грађана на помен у Гаравице код Бихаћа. Полазак је планиран за седам часова са старе аутобуске станице у Видовданској улици.