latinica  ћирилица
24/09/2019 |  10:42 | Аутор: СРНА

У четвртак откривање Његошеве бисте у центру Бањалуке

У дворишту Архива Републике Српске у четвртак, 26. септембра, биће откривена биста Петру Другом Петровићу Његошу, рекао је Срни директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић.
Архив Републике Српске - Фото: РТРС
Архив Републике СрпскеФото: РТРС

Стојнић је најавио да ће свечаност откривања бисте бити одржана у 18.00 часова у Алеји Светог Саве, уз наступ Српског пјевачког друштва "Јединство" из Бањалуке.

Он је истакао да ће о Његошу бесједити академик Ранко Поповић.

Стојнић је рекао да је биста Његошу, рад Сретена Стојановића, највећег српског вајара друге половине двадесетог вијека, рођеног брата народног хероја доктора Младена Стојановића, док је постамент урадио академик Миливоје Унковић.

Он је нагласио да је биста поклон Српске православне црквене општине Бањалука граду Бањалуци као знак захвалности за указану пажњу према Српској православној цркви за протеклих тридесетак година.

- Овим поклоном, уједно, заједно обиљежавамо и 800 година самосталности Српске православне цркве у чије су темеље себе уградили многи српски великани. Прије свих Свети Сава, чије име носи ова алеја у којој се споменик налази, али и Његош као пјесник и државник, али и као владика - додао је Стојнић.

Он је рекао да ће послије откривања Његошеве бисте, у изложбеном холу Архива Републике Српске бити отворена изложба Државног архива Црне Горе под називом "Документа о Његошу у црногорским и руским архивима".