latinica  ћирилица
24/09/2019 |  14:11 ⇒ 15:01 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска враћа више дуга него што се задужује (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да Српска враћа много већи износ дуга него што је износ новог задуживања, те да је међу најмање задуженим у региону.
Жељка Цвијановић - Фото: Screenshot
Жељка ЦвијановићФото: Screenshot

- Гарантујем да ћемо уредно сервисирати кредите као што смо то успјевали до сада. Низ година, укључујући и тешке године економске кризе, Српска је враћала много већи износ дуга, него што се задуживала. Чак и у тим тешким временима је враћано око 115 милиона КМ више него што је узимано кредита - рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је истакла да је политика Владе Српске да кредити буду кориштени за стратешки важне пројекте попут инфраструктурних као што је случај и у другим земљама.

- Радује нас то да смо почетком ове, па чак и прошле године смањили ниво задужености и он је један од најнижих у регији. Земље око нас су много више задужене. Оног дана када је задуженост пала на 38,5 одсто бруто домаћег производа знала сам да неће бити проблема и не треба да постоји брига у вези са отплатом дуга. Задуживање не служи за дневну потрошњу, већ за стратешке пројекте као и свуда у свијету - истакла је Цвијановићева.