latinica  ћирилица
24/09/2019 |  15:30 | Аутор: СРНА

Мектић: Ситуација се не погоршава, у БиХ тренутно 3.500 миграната

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић тврди да се ситуација са мигрантима у БиХ не погоршава и да трентуно у земљи борави око 3.500 илегалних миграната.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Мектић је додао да, уколико се одржи овај број миграната, БиХ има довољно капацитета да они буду адекватно збринути у зимском периоду.

- Чекам одлуку федералне Владе да се оспособи још један прихватни центар, за сваки случај - додао је Мектић у изјави новнарима након радно-консултативног састанка Савјета министара у техничком мандату са директорима безбједносних агенција на нивоу БиХ у вези са повећањем ефикасности контроле и управљања миграцијама у БиХ.

Према његовим ријечима, директори безбједносних агенција указали су на проблем недостатка људства и потребу боље техничке опремљености.

- Имамо ситуацију да Граничној полицији недостаје 500 полицајаца, а да се то попуни, потребна су финансијска средства - рекао је Мектић, подсјећајући да на нивоу БиХ још није усвојен буџет за ову годину.

Он је додао да све земље у окружењу посједују термовизијске камере, које замјењују 50 до 80 полицајаца, али да једна таква камера кошта више од милион евра.

- Само ми немамо. Немамо ниједне беспилотне летјелице, а све околне државе контролишу беспилотним летјелицама - рекао је Мектић, који сматра да би суочавање са мигрантском кризом било ефикасније када се политика не би мијешала у овај проблем.

Према Мектићевим ријечима, директори безбједносних агенција тражили су да се ради ефикаснијег суочавања са мигрантском кризом промијени закон, што су земље у окружењу и ЕУ више пута урадиле посљедњих година од када траје овај проблем.

- Ми то не можемо, нема политике која то може договорити - навео је Мектић.

Он је додао да је БиХ једина европска земља изван ЕУ која није потписала оперативни споразум са Фронтексом - европском институцијом за заштиту граница и борбу против миграција.

- Од њих би могли добити велику помоћ, па чак и у европским полицајцима - каже Мектић, који је најавио да би ускоро требало да буде формирана интерресорна радна група која би рјешавала питање прихвата држављана БиХ који се тренутно налазе у камповима у Сирији.