latinica  ћирилица
24/09/2019 |  16:12 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

У Бриселу представљена кандидатура Бањалуке за EПК 2024. године

У европској престоници, у Бриселу, Бањалука се бори за титулу престонице, и то у култури за 2024. годину.

Готово три године припрема и рада на кандидатури, данас је и званично представљено и брањено пред стручњацима Европске комисије из области културе.

Нешто више од сат времена, тим из Бањалуке одговарао је на више од 40 питања кроз седам поглавља.

Градоначелник Бањалуке, Игор Радојичић задовољан је представљањем.

Евентуална побједа добро би дошла Бањалуци.

- Двије и по године смо радили на припреми кандидатуре и ријеч је о заиста обимном послу на припреми низа пројеката који би, заправо, требало да буду основа те апликације. Јутрос смо имали веома дугу и напорну презентацију са питањима која су се односила на различите сфере живота код нас. Очекујемо најбоље, ми смо са своје стране учинили све и са оптимизмом чекамо одлуку. Наглашавам да је ово невјероватна развојна шанса за наш град, јер град са овом титулом добија потпуно нов идентитет и нову димензију, поготово у међународним оквирима. Култура за собом вуче велики број долазака људи у наш град, међународну репутацију и то би био потпуно нови моменат у развоју нашег града - рекао је Радојичић.

Марко Билбија, шеф Тима за кандидатуру Бањалуке, као ни цијели тим, након презентације није крио задовољство одрађеним послом.

Сматра да су успјели пред комисијом пренијети огромну енергију коју су уложили у презентацију.

И представници Бихаћа и Јајца надају се да ће Бањалука сутра бити проглашена побједником, што би била добра ствар и за Бањалуку, али и градове партнере који су учествовали у креирању овог пројекта.

- Ми смо у истом пројекту, јер је ово заједничка прича наша три града. Желимо да свим грађанима БиХ понудимо нешто ново и оптимистичније, а комплетан пројекат смо припремали са пуно жеље и добре енергије – рекао је градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић.

- Наша очекивања су испуњена, јер смо ми у Јајцу доста тога добили самим радом на кандидатури и повезивању са Бањалуком и Бихаћем. Та сарадња ће се сигурно наставити без обзира на исход избора у Бриселу. Уколико Бањалука добије кандидатуру, онда ће то бити додатни стимуланс да радимо још боље и јаче - истакао је Един Хозан, начелник Општине Јајце.

Поред Бањалуке за титулу Европске престонице културе 2024.године боре се и Мостар и норвешки Бодо.

Побједник ће се добити збиром гласова - оцјењује се на основу апликације, презентације, одговора на питања, а у оцјену улази и посјета Панела, чији представници су у Бањалуци били 11. септембра.