latinica  ћирилица
24/09/2019 |  16:21 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

Европа жели рјешавање косовског проблема

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Њујорку да нема никакве сумње да Европа жели рјешавање косовског проблема и да ће Њемачка на томе да инсистира.
Александар Вучић  (Фото:Tanjug / DIMITRIJE GOLL) -
Александар Вучић (Фото:Tanjug / DIMITRIJE GOLL)

Вучић је, након састанка са канцеларом Њемачке Ангелом Меркел, истакао да су теме разговора биле Косово и Метохија и економија.

Он је навео и да су и Њемачка и Меркелова безброј пута изнијели своје ставове против приштинских такса уведених на српску робу.

Вучић је истакао да је на данашњем састанку имао прилику да чује да је план Меркелове и француског предсједника Емануела Макрона да разговори буду настављени убрзо, те да буде организован један регионални скуп, пренијели су београдски медији.

- Онда да кренемо у интензивне разговоре и дијалог између Срба и Албанаца у покушају да пронађемо компромисно рјешење - нагласио је Вучић.

Он је рекао да је позвао Меркелову да посјети Србију, а да му је она обећала да ће то учинити до истека мандата.

- То би била велика част за нашу земљу - да јој захвалимо за све што је учинила - нагласио је Вучић.

Вучић се на маргинама сједнице Генералне скупштине УН састао и са премијерима Сјеверне Македоније Зораном Заевим и Албаније Едијем Рамом.

- Очекујем их 9. и 10. октобра у Новом Саду, зато што сматрам да је важно што смо покренули идеју о регионалној сарадњи. Желимо да се економски повезујемо и на тај начин излазимо и пред ЕУ и друге - као заједнички блок - рекао је Вучић и додао да би било важно да у такву сарадњу буде "увучена и Приштина".

Вучић је, упитан да ли се срео са предсједником привремених институција у Приштини Хашимом Тачијем, рекао да га није видио у Њујорку.

- Он овде није званично, нема беџ као ја. Немам ја проблем да се видим са њим, да су ме звали ја бих са њим разговарао - рекао је Вучић.

Он је истакао и да се не мијеша у унутрашње односе у Хрватској, али да хрватски политичари имају "непогрешив нос" за то да оцијене ко се бори за српске интересе у тој земљи и да га зато нападају.

- Годину дана нисам дао ниједну изјаву о Хрватској. Они свакога ко је добар српски предсједник ставе себи за противника - рекао је Вучић.

Вучић је напоменуо да зна да Срби нису "анђели и свеци" и да су чинили злочине, али да, у односу на Хрвате, јесу морално бољи.

- Нисмо ми правили Јасеновац, него они. Ми хоћемо да причамо о будућности - поручио је Вучић.