latinica  ћирилица
24/09/2019 |  16:57 | Аутор: СРНА

Козарев: Недопустива дискриминација Срба

Над српским народом на Космету врши се дискриминација, а ситуација је у посљедњих годину дана погоршана - Србима су свакодневно угрожена основна људска права на живот, кретање, имовину, припадност етничкој и вјерској заједници, упозорио је данас у Варшави замјеник директора Канцеларије Владе Србије за Космет Душан Козарев.
Душан Козарев (фото: www.mc.rs) -
Душан Козарев (фото: www.mc.rs)

Козарев је на годишњем имплементационом састанку ОЕБС-а "Људске димензије" указао да је и даље појачана активност застрашивања и подстицања Срба на напуштање Косова и Метохије и одвраћање протјераних да се врате на своја огњишта.

Он је рекао да је у претходној години извршено 70 етнички мотивисаних напада на Србе, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Козарев је навео примјере угрожавања људских права Срба на Космету. Он је и на примјеру тврђаве Ново Брдо указао на настојања Приштине да насилним фалсификовањем историје додатно продуби међунационални јаз у покрајини.

- Од последњег састанка "Људске димензије" ОЕБС-а у Варшави, нажалост, нема позитивних промјена, већ се ситуација погоршала - напоменуо је Козарев.

Он је упозорио да опасност, и за Србе и за Албанце, представља повратак бораца са ратишта на Блиском истоку.

Козарев је рекао да се до сада, према процјенама, на Космет вратило више од 250 бораца "Исламске државе" и да они представљају реалну опасност за Балкан и цијелу Европу.