latinica  ћирилица
24/09/2019 |  18:17 | Аутор: СРНА

Влада Црне Горе и СПЦ настављају дијалог о препорукама Венецијанске комисије

Влада Црне Горе и Митрополија црногорско-приморска Српска православне цркве наставиће дијалог о препорукама Венецијанске комисије на Приједлог закона о слободи вјероисповијести, закључено је на састанку премијера Душка Марковића и Његовог високопреосвештенства митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Марковић је рекао да Влада жели да уобличи правни систем у складу са данашњим потребама Црне Горе као вишевјерског и мултикултуралног друштва, саопштено је из Службе Владе Црне Горе за односе са јавношћу.

- Наша обавеза је да оставимо амбијент и насљеђе које неће бити оптерећење генерацијама које долазе - нагласио је Марковић.

Он је истакао да Влада исказује поштовање према Митрополији црногорско-приморској и њеним вјерницима, наводећи да је заједнички интерес да буде постигнут највиши степен консензуса о вјерским питањима и процедури испуњавања препорука Венецијанске комисије.

- Због тога сам прихватио митрополитову иницијативу да се састанемо, као и његов захтјев да се у вези са Приједлогом закона, након што смо добили мишљење Венецијанске комисије, разговара у присуству правних савјетника које је ангажовала Митрополија - нагласио је Марковић.

Састанку у кабинету црногорског премијера у Подгорици, на митрополитов захтјев, присуствовао је и потпредсједник Владе за политички систем, унутрашњу и спољну политику Зоран Пажин.

Пажин ће, како је саопштено, у наставку дијалога предводити владин стручни тим током даљег рада на испуњавању препорука Венецијанске комисије.

Приједлогом закона о слободи вјероисповијести који је усвојила Влада Црне Горе предвиђено је да државна имовина постану сви вјерски објекти који су били имовина државе Црне Горе прије губитка њене независности и припајања Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца 1918. године, а нису на одговарајући правни начин прешли у својину неке вјерске заједнице.