latinica  ћирилица
24/09/2019 |  18:24 ⇒ 25/09/2019 | 10:11 | Аутор: РТРС

Ко ће сјести у фотељу директора Сипе?

Актуелни директор Сипе Перица Станић, којем мандат истиче 5. новембра, према свему судећи, и наредне четири године могао би да остане на тој функцији.

Док Независни одбор спроводи убрзану конкурсну процедуру - за јавност – "законито и транспарентно", "иза кулиса" утире се пут за још један четворо-годишњи мандат актуелног директора.

Уз свесрдну помоћ министра безбједности у техничком мандату Драгана Мектића, који ни приликом првог Станићевог избора, није скривао "пријатељске односе".

И послије директора Сипе Перице Станића – опет Перица Станић! Тако би, озбиљне индиције постоје, могла да се оконча уиграна тромјесечна конкурсна процедура, у "режији" Независног одбора. Пристигле коверте кандидата јуче су отворене – четири од пет пријава, озваничене као валидне.

Осим Станића у трци за директорску фотељу Сипе, остали су и директор полиције Српске Дарко Ћулум, бивши директор Сипе Горан Зубац и бивши начелник Полицијске управе Требиње и некадашњи помоћник директора Граничне полиције.

- Након што нам одговоре са подацима о осуђиваности и неосуђиваности кандидата тада ће кандидати позвани бити на интервју - каже Енес Обралија, замјеник предсједавајућег Независног одбора ПС БиХ.

Но и прије него су коверте званично "отворене" пошиљаоци су "незванично" били "познати". А Обралија "видовито" потенцирао само услов осуђиваности, чак и тзв. брисања пресуде што је, да не буде забуне, законом дозвољено. Једногодишња условна казна, Зупцу је, у складу са законом брисана, баш као и слична Лакети, из давних времена, па се оба кандидата у складу са Кривичним закоником Српске, сматрају неосуђиваним. Но каква корист од закона, када Обралија обећава менторима да ће урадити "све како се Лакета и Зубац не би нашли на листи успјешних кандидата". Јавно, међутим, своје обећање другачије "пакује".

- Ја не вјерујем да ће се сва четири кандидата наћи на листи успјешних, могуће један, два, јер па познајући рад Независног одбора и питања која се тамо постављају, нисам сигуран - сматра Обралија.

И каква год питања да поставе чланови Независног одбора, најмање три од преосталих седам чланова "послушници" су Обралијини, који дуже од годину Одбором и предсједава – још од када је предсједавајућа Татјана Кљечанин Мартић поднијела оставку. Но претходно је Обралија, уз помоћ Мектића, још док је овај директоровао Службом за послове са странцима, супругу Расему "смјестио" на позицију вишег стручног сарадника – инспектора. Је ли стигло вријеме за "пријатељску" услугу јер Мектић се и након претходног именовања јавно хвалисао, чак и пред новинарима, да му је Станић "добар пријатељ".

По Мектићевом "принципу" збрајања и избора, Станић је и током процедуре за први мандат, био тек трећерангирани на листи успјешних. Но захваљујући "пријатељству" с министром, ипак је постао директор!? Овај пут, према нашим информацијама, намјера је ипак – да се на листи успјешних нађе само једно - име Перице Станића, уколико би ипак нови Савјет министара завршавао процедуру избора директора. Но какву су судбину, у Сарајевској кухињи, намијенили четвртом кандидату – Дарку Ћулуму, за сада је неизвјесно.

- Ја могу само рећи да сам се пријавио на тај конкурс за директора Сипе јер вјерујем да ће Независни одбор то одрадити реално, коректно и онако објективно како се од њих и очекује - тврди Ћулум.

Извјесно је међутим да је Мектић “пријатељски” у међувремену, бирао и директора Агенције за форензичка испитивања БиХ. Суд је његов избор у првостепеном поступку недавно поништио. Но док, у тромом правосуђу, пресуда постане правоснажна и актуелни директор Форензике окончаће свој мандат! Да ли је то матрица и за именовање директора Сипе у најави!?