latinica  ћирилица
24/09/2019 |  18:43 ⇒ 18:43 | Аутор: dnevni avaz

Тегелтија: Цијела афера је монтирана, нисам никада учествовао у корупцији

Био сам у центру монтиране афере, знам да је монтирана и свједок сам у том процесу, нисам осумњичени, рекао је за Н1 предсједник ВСТС-а Милан Тегелтија.
Милан Тегелтија - Фото: РТРС
Милан ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је истакао да на ту тему већ све рекао, те додао да је тај поступак у Тужилаштву БиХ

- Излазио сам у јавност, давао изјаве на сједницама Савјета, нисам био у јавним емисијама. Била је и сезона годишњих одмора. Колико знам та прича још није завршена.  Ја сам ту свједок и не могу да говорим више све - рекао је Тегелтија. 

Додао ке да је био у "центру монтиране афере".

- Знам да је монтирана и свједок сам у том процесу, нисам осумњичени. Није било пријатно, није било лако изнијети, али ја морам да радим свој посао најбоље што знам. Нећу медијски поново да рециклирам то смеће од приче - нагласио је он.

Истакао је да никада није учествовао у корупцији.

- И даље разговарам са људима, то је ствар не можете да избјегнете, посебно у овом послу. У животу нисам учествовао у корупцији, тако да нећу да о томе причам. Нисам никада учествовао и нећу никада учествовати - изјавио је Тегелтија.

Нагласио је да Међународна заједница не сарађује са Миланом Теглетијом, него са ВСТС-ом.

- Свако има право да има мишљење па и наши међународни партнери. Нема никакве разлике у сарадњи са нашим партнерима из међународне заједнице - додао је Тегелтија за Н1.

Формирање Истражне комисије?

- Нисам се само ја противио, него цијели Савјет. Чак и закон о парламентарном надзору на који су се позивали одређени парламентарци у члану пет говори да се парламентарни надзор над било ким проводи на начелу законитости и демократичности. Постоје земље као САД, Велика Британија. У САД-у судије Врховног суда бира Сенат, он их и разријешава и има право вршити надзор. У другим системима не постоји могућност парламентарног надзора. Систем је осмишљен тако, то је једина исправна ствар. ВСТС је саморегулативно тијело, таква је концепција. Постоје другачије уређена друштва, гдје Владе бирају судије - поручио је Тегелтија.

Тегелтија је додао да увијек страна која изгуби судски спор мисли да је "суд био корумпиран".

- Увијек имате двије стране које мисле да су обје управу. Да је тако не би постојао судски спор. Увијек она страна која изгуи спор мисли да је суд био корумпиран - додаје он.

Повјерење правосуђу?

- Мислим да људи не вјерују правосуђу у неким много развијенијим системима него у БиХ. Правосуђе вуче терет свих проблема друштва, јер је дио друштва. Може давати сигнале да је бољи дио неког друштва, али не можете у перцепцији човјека који има тежак живот очекивати да у било шта вјерује - закључио је Тегелтија