latinica  ћирилица
24/09/2019 |  22:08 | Аутор: СРНА

Позив свјетским лидерима на "деценију акције"

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је свјетске лидере на "деценију акције", изјавивши да су замах испуњења циљева окончања сиромаштва, неједнакости и других глобалних недаћа омеле климатске промјене, сукоби и насиље.
Антонио Гутерес (Фото: thefrontierpost.com) -
Антонио Гутерес (Фото: thefrontierpost.com)

Он је током првог осврта на глобалне циљеве на високом новоу, који су усвојени 2015. године, нагласио да је за успјех одрживог развоја потребно финансирање, инвестирање у здравље и образовање, као и шири приступ технологији.

- Да будемо јасни, далеко смо од мјеста гдје бисмо требали да будемо. Скренули смо с пута. Смртоносни сукови, климатска криза, родно насиље и трајне неједнакости подривају напоре за остварење циљева - рекао је Гутерес.

Гутерес је на сједници Генералне скупштине УН у Њујорку истакао да препреку спровођењу раније зацртаних циљева представљају неједнаки раст, растући ниво дуговања и појачане тензије у глобалној трговини.

Међутим, Гутерес каже да је остварен напредак у појединим подручјима, као што су приступ енергији, пристијном раду и борби против екстремног сиромаштва и морталитета дјеце.

Он је нагласио да се није поправила ситуација када се ради о незапослености младих, а да су глобална глад и неједнакост полова у порасту.

Гутерес је рекао и то да је потребно да се земље усредсреде на рјешења која ће имати највећи утицај.

Генерални секретар УН додао је да су годишњи трошкови спровођења зацртаних глобалних циљева три милијарде долара.