latinica  ћирилица
24/09/2019 |  22:35 ⇒ 25/09/2019 | 10:11 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Странке из Српске да постигну сагласност о декларацији СНСД-а

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић каже да декларација СДА носи веома лоше поруке, те да би било добро да странке из Републике Српске постигну сагласност о декларацији СНСД-а, а да Српска изнесе став посредством парламента.
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Чубриловић је нагласио да декларација СДА враћа све у БиХ 30 или 50 година уназад, те да је проблем што потиче од државотворне политичке партије једног народа и има неподијељену подршку код Бошњака - и интелектуалаца и политичкх странака.

- Мислио сам да никада нећемо дочекати понављање историје - рекао је Чубриловић вечерас за Алтернативну телевизију.

Чубриловић је рекао да недавни састанак предсједника Србије Александра Вучића са представницима парламентарних странака из Републике Српске у Београду није никаква великосрпска завјера, како то неки у БиХ желе да представе.

Он је навео да Вучић тада поновио подршку дејтонској БиХ и договору унутар ње.

Чубриловић је истакао да политичку ситуацију у БиХ додатно компликује блокада конституисања заједничких институција.

- Није блокирано само формирање Савјета министара и парламента БиХ. Ништа није урађено ни у Федерацији БиХ /ФБиХ/. Само је Република Српска заокружила процес имплементације изборних резултата - рекао је Чубриловић.

Он наводи да СДА није могуће искључити из формирања власти на нивоу БиХ, већ треба тражити компромисна рјешења - да систем власти у БиХ профункционише на добробит грађана, а никако се закивати у своје одлуке.

Чубриловић истиче да проблем није само између Републике Српске и странака из ФБиХ, како се жели показати. "Ни међународна заједница није невина у свим овим односима, увођења нових захтјева сваки пут када треба да буде постигнут договор и минирања потписаног споразума лидера странака", наглашава Чубриловић.

Он напомиње да се, не буду ли сви тражили компромис, БиХ не може надати развоју инфраструктуре, отварању нових радних мјеста.

У вези са враћањем надлежности Српској, Чубриловић каже да Српска то не може једнострано учинити."Надлежности се враћају на исти начин као што су и пренесене, а то значи да сви парламенти морају усвојити одлуку о томе. Али, ако се буде радило на овај начин, не треба искључити ниједну могућност", наглашава Чубриловић.

Говорећи о раду Народне скупштине Републике Српске, Чубриловић је навео да ће Пословник бити измијењен да би био ефикаснији.

- Очекујем да шефови клубова доставе приједлоге, да формирамо заједничку комисију и да пробамо консензусом постићи измјену Пословника - истакао је Чубриловић.

Када је ријеч о смјени потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Сенада Братића, Чубриловић је навео да је Братић присуствовао Колегијуму који је заказао посебну сједницу о његовом разрјешењу на којој је захвалио колегама за сарадњу и навео да смјену разумије као политичку одлуку.

- Послије заказивања те сједнице нема више никаквих оставки јер дневни ред може промијенити само предлагач посебне сједнице - појаснио је Чубриловић.

Према његовим ријечима, Братићева оставка није предата према Пословнику Народне скупштине Републике Српске.

- Неупитно је да је посебну сједницу требало одрадити онако како је и одрађена - напоменуо је Чубриловић.

Чубриловић, који је предсједник Демоса, рекао је да није било званичног разговора о реконструкцији Владе Републике Српске, те да подржава намјеру премијера Радована Вишковића о увођењу реда у јавним предузећима, поготово у онима од којих се очекује да допринесу укупном развоју Републике.

- Не смије се дозволити да та предузећа буду губиташи и дио терета. Уколико Вишковић истраје тај посао треба наставити и у другим сегментима. Поздрављам и његов став да не може само један човјек бити одговоран - нагласио је Чубриловић.

Он сматра и да треба провјерити све дипломе у јавном сектору, те да је грешка што се уопште дошло у ситуацију да постоје дипломе сумњиве вриједности. "Подржавам то што ради премијер Вишковић", додао је Чубриловић.

Према његовом мишљењу, најављено поскупљење струје је оправдано и неминовност по свим образложењима.

Када је ријеч о наталитету, Чубриловић каже да су бенефиције које даје Република добре, али нису довољне, те да треба стварати услове за бољи живот, отварати радна мјеста, побољшати образовање.

Он је рекао да је Демос задовољан позицијом и односима у оквиру владајуће коалиције у Републици Српској, наводећи да нема размимоилажења о најбитнијим питањима као што су позиција Републике Српске, међународна позиција Српске и однос према Србији.