latinica  ћирилица
26/09/2019 |  09:30 ⇒ 21:36 | Аутор: РТРС

НСРС о инспекцијама Републике Српске

Народна скупштина Републике Српске расправом о Закону о инспекцијама Републике Српске окончала је вечерашње засједање.

21.00 - Народна скупштина размотрила је Нацрт закона о инспекцијама којим је прописано обављање надзора у оквиру инспекцијског система, надлежност инспекцијских органа и звања, као и радноправани статус инспектора, али су и проширена њихова овлаштења. Законским одредбама проширена су овлаштена инспектора, увођењем нове категорије - инспектор за посебан надзор и интерну контролу.

Новим овлашћењима појачава се превентивно дјеловање Инспектората, које се огледа у пружању савјетодавне помоћи субјектима надзора да би се допринијело расту привреде и конкурентности у области пословног окружења.

Засједање ће бити настављено сутра расправом о Нацрту закона о измјени Закона о судским таксама. Биће разматрани Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о шумама и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о штрајку.

Посланици ће се о апсолвираним тачкама дневног реда изјашњавати сутра у поподневним часовима, а наставак сједнице заказан је за 10.00 часова.

20.35 - Шеф Клуба посланика Демоса Споменка Стевановић рекла је да је пресудна улога инспекција у примјени закона у Српској, што је кључно за успостављање квалитетног система.

- За њихов рад је важно да буду стручни и да имају уједначен однос према свима - рекла је Стевановићева. Она је навела да мора бити ријешен проблем који се односи на слабу координацију у сарадњи локалних и републичких инспектора.

Посланик СДС-а Зоран Видић сматра да ово законско рјешење представља покушај да нешто буде побољшано.

Нацртом закона о инспекцијама Републике Српске прописано је обављање инспекцијског надзора у оквиру инспекцијског система, надлежност инспекцијских органа, инспекцијска звања и радноправни статус инспектора, али су и проширена овлашћења инспектора.

19.03 - Нацртом закона о инспекцијама Републике Српске прописано је обављање надзора у оквиру инспекцијског система, надлежност инспекцијских органа, инспекцијска звања и радноправни статус инспектора, али су и проширена овлаштења инспектора, речено је на сједници Народне скупштине Српске.

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић истакла је да је Програмом економских реформи Републике Српске у области пословног окружења и смањења неформалне економије планирана реформа Инспектората.

- Као кључне препреке за раст и конкурентност у области пословног окружења и смањења неформалне економије у области инспекција, препознати су преклапање два нивоа инспекција код субјеката надзора, непостојање координације републичког и локалног нивоа инспекција, те изрицање више репресивних мјера у односу на превентивне - рекла је Решићева у Народној скупштини, образлажући законско рјешење.

Генерелани секретар Савеза синдиката Републике Српске Горан Станковић рекао је да је ово веома значајан закон за раднике у Српској.

- Тражили смо од Владе Српске доношење новог закона, јер постојеће рјешење није добро зато што нису спроведене суштинске мјере. Желимо ефикасно и квалитено рјешење које неће бити стимулативно за несавјесне послодавц - рекао је Станковић у Народној скупштини.

18.10 - Народна скупштина размотрила је Нацрт закона о електричној енергији, чије је доношење садржано у потреби усклађивања законодавства у области електричне енергије са одговарајућим директивама ЕУ, а све ради додатне либерализације тржишта електричне енергије.

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић рекао је о овом нацрту закона да су припреме за излазак републичке енергетске структуре на тржиште велики посао и да је тај пројекат у току.

- Покушавамо да организујемо нашу електропривреду тако да је на најбољи начин ускладимо са овим законом и увјерен да ћемо урадити добар посао - навео је Ђокић.

Он је истакао да је струја ресурс Српске према којем се Влада односи одговорно.

- Киловат-час електричне енергије је један од наших стратешких производа и требамо га ставити у функцију развоја Српске као робу. Мислим да овај закон управо о томе говори. Требамо заштитити тај свој производ и да од сваког киловат-часа који продамо ван Српске остваримо максималан приход - нагласио је Ђокић.

Он је подсјетио да је цијена електричне енергије у ФБиХ већа како за домаћинства, тако и за привреду, али да се тамо не протестује. Ђокић је рекао да је домаћа електропривреда у смислу солидарности била и остала снажан фактор социјалне подршке у Српској и запошљавања, али да је евидентно да у њој има вишка запослених и да та фирма мора проћи реорганизацију.

Он је додао да ће о дистрибутивним предузећима у овој области бити вођено рачуна да би она била заштићена када је ријеч о обавезама које не би само њима требало да падну на терет. Подсјетио је да је Регулаторна комисија за енергетику независно тијело и да се тамо ради одговорно.

Ђокић је поновио да се овим нацртом закона уређују циљеви и начин остваривања електроенергетске политике, услови и начин обављања електроенергетских дјелатности, надлежности Регулаторне комисије за енергетику Српске у сектору електричне енергије, начин функционисања и развоја тржишта електричне енергије, изградња, реконструкција и одржавање електроенергетских објеката, права и обавезе учесника на тржишту, надзор над тржиштем, као и заштита купаца електричне енергије.

17.00 - Настављена сједница НСРС

15.00 - У НСРС пауза до 17 часова

14.50 - Посланик ДНС-а Ђорђе Поповић рекао је да је на плану електроенергетског система важно уградити европско у овдашње законодавство, али тако да систем Српске буде стабилан, одржив и да се развија.

Посланик СДС-а Зоран Видић сматра да би се Српска усвајањем Нацрта закона о електричној енергији одрекла самосталности у вођењу електроенергетске политике.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић поновио је да, према информацијама које посједује, нема шансе да сада буде поскупљења електричне енергије.

14.10 - Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да се приликом доношења закона о електричној енергији треба понашати одговорно и према грађанима, односно да промјене не погоде мале потрошаче и социјалне случајеве.

- Промјене на овом плану морају бити прилагођене могућностима грађана - оцијенио је Гламочак.

Шеф Клуба посланика НДП-а Драган Чавић рекао је да промјене које у смислу либерализује тржишта и усклађивања законодавства у области електричне енергије са одговарајућим директивама ЕУ, морају бити динамички усклађене да се не би десили огромни ломови као у земљама у којима се нагло прешло на овакав начин реорганизације у систему дистрибуције, продаје и производње електричне енергије.

Шеф Клуба посланика СП-а Максим Скоко оцијенио је да је ријеч о системском и реформском закону којим се уређује област унутрашњег тржишта електричне енергије и постепеног његовог интегрисања са регионалним и тржиштем ЕУ.

Он је навео да отварање и либерализација тржишта електричне енергије неће донијети њено појефтињење, напоменувши да је струја овдје субвенционисан производ.

12.50 - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да се Влада одлучила за набавку новог авиона јер није била задовољна понудом фирме "Цесна" по принципу замјене "старо за ново", уз доплату.

- Прво смо хтјели да замијенимо стари за нови уз нашу доплату, по принципу "старо за ново". Али, нисмо били задовољни процјеном "Цесне" и одлучили смо да комплетан износ ове набавке финансирамо из буџета. По доласку новог авиона, продаћемо стари на лицитацији - рекао је Вишковић током скупштинске расправе о Нацрту закона о електричној енергији.

Осврћући се на причу о наводном поскупљењу струје, Вишковић је истакао да Српска не смије нагло отворити тржиште електричне енергије јер би онда дошло до драстичног повећања цијена струје за привреду и домаћинства.

- То не смијемо урадити. Цијена за привреду је у Федерације БиХ 50 евра по мегавату, а у Српској и са повећањем 35 евра, а било је 31,7 евра - подсјетио је Вишковић и поручио да је тежња Владе да Српска никада на овом плану не буде скупља од ФБиХ.

12.00 - Шеф Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Игор Жунић изјавио је данас у Бањалуци да у овом тренутку не постоји ни промил шансе да буде повећана цијена електричне енергије за домаћинства у Српској.

11.45 - Предсједник Владе Радован Вишковић рекао је да прича о поскупљењу електричне енергије, о чему говори опозиција и најављује протесте, представља апсолутну лаж.

- Струја за 86 одсто потрошача, чија потрошња не прелази 500 киловата мјесечно, неће поскупјети док траје мандат ове Владе. А остали ће бити предмет разматрања - рекао је Вишковић.

11.35 - Министар енергетике и рударства Петар Ђокић рекао је у Народној скупштини да се политика изградње мини-хидроелектрана у Српској не може прекинути, али да на том плану треба појачати надзор и с циљем очувања животне средине.

- То и радимо јер постоји велики проблем са уговорима о закљученим концесијама за градњу мини-хидроелектрана. Те концесије су закључене у вријеме одласка Владе Пере Букејловића када је било додијељено и закључено 90 уговора. Једнострани раскид уговора може донијети вишемилионску штету Српској, па то нисмо могли радити - рекао је Ђокић током скупштинске расправе о Нацрту закона о електричној енергији.

Шеф Клуба посланика Демоса Споменка Стевановић је прије тога рекла да Комисија за концесије и надлежне инспекције не смију да дозволе да неке фирме, градећи мини-хидроелектране, уништавају чисте водотокове и нарушавају животну средину у Републици Српској.

- Тиме настаје немјерљива еколошка штета. Требамо чувати планинске, чисте ријеке јер оне могу бити изузетан туристички потенцијал - рекла је Стевановићева.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић рекла је да ресорно министарство у складу са свим европским правилима издаје еколошке дозволе за градњу мини-хидроелектрана, али да не врше надзор и контролу.

- Контролни органи треба да надзиру те објекте, да ли се граде у складу са еколошком и грађевинском дозволом - истакла је Голићева.

Посланик ПДП-а Миленко Вићановић рекао је у Народној скупштини Републике Српске да треба смањити губитке у дистрибуцији електричне енергије у Српској и довести их на европски ниво.

Он је навео да би у интересу потрошача рад Регулаторне комисије за енергетику требало да буде контролисан, иако је ријеч о независном тијелу, те да је потребно донијети одређене правилнике о одговорности за штету усљед неквалитетне испоруке електричне енергије.

Разлози за доношење Нацрта садржани су у потреби усклађивања законодавства у овој области са одговарајућим директивама ЕУ, а све с циљем додатне либерализације тржишта електричне енергије, рекао је ресорни Петар Ђокић.

Он је навео да ће се усвајањем овог закона створити бољи услови за сигурно и квалитетно снабдијевање електричном енергијом, развој тржишта, конкурентност цијена електричне енергије, заштиту купаца, ефикасну производњу и коришћење обновљивих извора енергије у производњи електричне енергије, те смањивање негативних утицаја на животну средину и одрживи развој у сектору електричне енергије

Посланици ће разматрати и Нацрт закона о инспекцијама Републике Српске и Нацрт закона о измјени Закона о судским таксама.