latinica  ћирилица
30/09/2019 |  13:31 ⇒ 01/10/2019 | 08:43 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Српска била и биће бољи дио БиХ

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је Српска увијек била и биће бољи дио БиХ, упркос чињеници да је од завршетка ратних сукоба постојала дискриминација међународне заједнице према Српској за разлику од Федерације БиХ.

- Подсјетићу вас на период након рата, када је као вид казне, Република Српска добијала два одсто донација, а ФБиХ 98 одсто. Затим, приликом аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/ ФБиХ је могла да повуче средства када испуни услове, не чекајући Српску. Послије је било другачије, односно када Српска испуни услове није могла да повуче новац због блокаде из ФБиХ - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је Српска увијек била организованија, једноставнија и свјеснија себе од ФБиХ.

- Код нас су увијек биле јасније ствари, а поготово ако погледате посљедњих годину дана. У овом периоду се може видјети како смо конституисали власт, односно дошли до нове Владе без застоја, на који начин извршавамо обавезе и имамо стабилну парламентарну већину - додала је Цвијановићева.

Навела је да нису тачне приче о вишим платама у ФБиХ, социјалним давањима и пензијама.

- Начин успостављања пензионог систама у Српској и ФБиХ није исти. Сјетићете се и препорука ММФ-а и Свјетске банке да ФБиХ мора да усвоји бодовни систем и све што постоји у Српској да би ситуација била реалније приказана и тако исплаћиване пензије. Они имају око 82 одсто пензионера који примају пензију од 340 до 350 КМ и та градација је сасвим другачија у односу на нашу - каже Цвијановићева.

Подсјетила је да се у ФБиХ у пензију могло ићи са 20 година радног стажа, а у Српској са 15, што утиче на обрачун пензије.

Цвијановићева наводи да је, када је ријеч о пословној иницијативи, Република Српска једноставније уређена и зато је лакше започети одређене дјелатности.

- Када је ријеч о пословној иницијативи, Република Српска је једноставније уређена и зато је лакше започети одређене дјелатности. Трошкови пословања су нижи и сада ФБиХ уводи одређене мјере када је ријеч о збирној стопи доприноса. Мислим да треба да постоји конкуренција Српске и ФБиХ на здрав начин, али да нема потребе да стално ми будемо потцјењивани, јер смо организованији, једноставнији и свјеснији себе од ФБиХ - закључила је Цвијановићева.