latinica  ћирилица
30/09/2019 |  14:41 ⇒ 15:53 | Аутор: СРНА

Дрљача: Припремити тужбу против Хрватске

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача истакао је да коначно треба формирати стручни тим и припремити тужбу против Хрватске, која намјерава да изгради одлагалиште нуклеарног отпада на Трговској гори.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

Дрљача је рекао Срни да је разочаран јер данас на Бледу није постигнут договор између делегација Хрватске и Словеније о заједничком одлагалишту радиоактивног отпада из Нукеларне електране "Кршко" на локација Врбина.

Он каже да је очекивао другачији исход иако су индиције указивале да Хрватска није спремна да прихвати локацију Врбина.

- Пресудан је разлог што је потрошен новац који је протеклих година кроз накнаде прикупљан за изградњу одлагалишта. Аргумент Хрватске да им је Врбина неприхватљива јер је у водотоку Саве, не стоји јер ће тамо свеједно бити одлагалиште, питање је било да ли ће то бити половина или сав радиоактивни отпад из електране "Кршко" -рекао је он.

Дрљача је истакао да треба наставити борбу против изградње одлагалишта нуклеарног отпада.

Реагујући на изјаву хрватског министра заштите околине и енергетике Томислава Ћорића који је на напомену новинара да се на само 900 метара у Републици Српској налази Парк природе "Уна", рекао да у "Двору није парк природе", Дрљача је оцијенио да Ћорић очигледно не зна ни гдје је Нови Град, ни Двор и да сва сазнања има посредно или из медија.

Предсједник удружења "Грин тим" из Новог Града Марио Црнковић оцијенио је да Ћорић или не зна или не жели да зна да је локација Трговска гора неприхватљива за одлагалиште нуклеарног отпада и да о томе постоји стручно мишљење.

Црнковић је поручио да је крајње вријеме да се БиХ институције озбиљно посвете овом проблему.

Делегације Хрватске и Словеније нису данас постигле договор о заједничком одалагалишту радиоактивног отпада на локацији Врбина, сазнаје Срна.

Хрватска планира да радиоактивни отпад одлаже на Трговској гори у непосредној близини Новог Града и свега 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна", чиме би било угрожено око 300.000 становника у сливу ове ријеке.

У Новом Граду је због тога у петак, 27. септембра, одржан протест са којег су грађани поручили да радиоактивном отпаду није мјесто у долини ријеке Уне.

На протесту су заједно били грађани и представници власти општина и градова у сливу ријеке Уне у Републици Српској и Федерацији БиХ, активисти из Лукавца и више еколошких удружења из Хрватске.