latinica  ћирилица
30/09/2019 |  13:54 ⇒ 19:36 | Аутор: РТРС

Нема договора Хрватске и Словеније о одлагалишту нуклеарног отпада (ФОТО)

Делегације Хрватске и Словеније нису данас постигле договор о заједничком одалагалишту радиоактивног отпада на локацији Врбина, сазнаје Срна.

Након састанка на Бледу, хрватски министар заштите околине и енергетике Томислав Ћорић рекао је да за Хрватску није логично одлагалиште Врбина.

Он је навео да би ово одлагалиште било искључиво за нуклеарни отпад, те да би у том случају Хрватска требало да размишља о одлагалишту за институционални отпад.

На констатацију новинара да се локацији Черкезовац на Трговској гори противи БиХ, Ћорић је рекао да ће БиХ имати прилику да примједбе за овај, као и за сваки други пројекат упути када се буде разматрао утицај на животну средину.

Томислав Ћорић

Он је, коментаришући напомену новинара да се на само 900 метара у Републици Српској налази Парк природе "Уна", рекао да у "Двору није парк природе".

На Бледу су данас и чланови Удружења "Грин тим" из Новог Града, који су пратили исход разговора и намјеравају да се састану са хрватским ресорним министром.

- Ми овдје данас не протестујемо. Како изгледа када протестујемо показали смо у петак, 27. септембра, када је око 2.000 окупљених у Новом Граду рекло не радиоактивном отпаду, искориштеним изворима и нуклеарном гориву из Нуклеарне електране Кршко - рекао је предсједник "Грин тима" Марио Црнковић.

Чланови Удружења "Грин тим" из Новог Града

Са протеста у Новом Граду у петак, 27. септембра, грађани су поручили да радиоактивном отпаду није мјесто у долини ријеке Уне.

На проту су заједно били грађани и представници власти општина и градова у сливу ријеке Уне у Републици Српској и Федерацији БиХ, активисти из Лукавца и више еколошких удружења из Хрватске.

Хрватска планира да радиоактивни отпад одлаже на Трговској гори у непосредној близини Новог Града и свега 900 метара од заштићеног подручја - Парка природе "Уна", чиме би било угрожено око 300.000 становника у сливу ове ријеке.

Повезане вијести:

Трговска гора неприхватљива као одлагалиште опасног отпада

Голић: Нигдје нема да власт једне земље жели да уништи природни бисер