latinica  ћирилица
01/10/2019 |  20:46 ⇒ 21:14 | Аутор: Index.hr

Извјестилац УН критиковао хрватску полицију због злостављања миграната

Специјални извјестилац УН за људска права миграната Фелипе Гонзалез Моралес позвао је у Сарајеву власти БиХ да обезбиједе примјерен смјештај за мигранте, а хрватску полицију је оптужио за злостављање и присилно враћање миграната у БиХ.

Моралес је саставио извјештај након вишедневне посјете БиХ како би се увјерио у размјере мигрантске кризе која погађа БиХ.

У извјештају је навео да има поуздане информације о присилном враћању миграната.

- Добио сам поуздане информације о присилном враћању миграната и тражилаца азила од стране хрватске граничне полиције на територију БиХ. Према изјавама које су ми дате, многи мигранти су присилно враћени до границе БиХ, а да притом  није проведен никакав званичан поступак. Конкретне тактике су различите, међутим, међу уобичајеним обрасцима су хватање људи у покрету, одузимање њихових личних ствари, посебно средстава за комуникацију, ударање људи палицама и гањање са псима како би их физички исцрпили и спријечили да поново покушају да пређу границу. Више миграната мушкараца је према наводима скинуто, премлаћено и присиљено да се пјешке, боси, врате у БиХ - навео је Моралес.

Он је у свом извјештају констатовао како "злостављање од стране хрватске граничне полиције јасно представља повреду људских права тих особа".

Његов закључак је да такви поступци хрватске полиције немају стварни учинак, односно да не утичу на одвраћање миграната од њихове намјере да наставе пут ка Европској унији, него је само довео до цвјетања мреже кријумчара и организованог криминала, а то захтијева хитно дјеловање свих земаља регије.

Моралес је навео да је о овом проблему разговарао са хрватским амбасадором у БиХ Иваном Саболићем и најавио да ће  наставити дијалог са властима Хрватске.