X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
03/10/2019 |  11:31 ⇒ 14:01 | Извор: СРНА

Цвијановић: Правнички дани прилика за размјену мишљења, искуства и знања (ФОТО)

Чињеница да се "Октобарски правнички дани" одржавају 16. пут јасно свједочи о значају и квалитету овог догађаја, као и да је он прерастао у сада већ традиционални сусрет најистакнутијих правних стручњака из региона као прилика за размјену мишљења, искуства и знања у области правних наука, рекла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.
Бањалука: Правнички дани - Фото: СРНА
Бањалука: Правнички даниФото: СРНА

- Број истакнутих правних стручњака који присуствују овогодишњем скупу, као и чињеница да је током сесија предвиђено да се, у оквиру опште теме 'Изградња и функционисање правног система', разматра шест различитих правних области, упућују на то да ће и овогодишњи скуп бити обиљежен динамичном стручном расправом, те да ће бити прилика за размјену искустава, али и стицање нових знања - истакла је Цвијановићева на отварању савјетовања "Октобарски правнички дани".

Она је нагласила да се значај "Октобарских правничких дана" огледа и у непосредној афирмацији саме правне науке и изразила увјерење да земље региона у том контексту не заостају за номинално развијенијим свијетом којем, у погледу уређености и стандарда живота у цјелини, сви теже.

Фото: СРНА

Говорећи из перспективе предсједника Републике Српске, као некога чија је, како је рекла, једна од уставних функција управо да обезбјеђује и манифестује политичко, правно, али и институционално јединство Српске, као јединственог и недјељивог правног ентитета, Цвијановићева је нагласила да је Република Српска заједница темељена на праву, са свим неопходним уставним прерогативима који сачињавају елементе њеног правног идентитета.

- У основи тог правног идентитета Републике Српске јесте њен уставни акт донесен још 28. фебруара 1992. године, али и Устав БиХ као Анекс 4 Дејтонског мировног споразума. На основу уставног акта из 1992. године, који је у накнадним временима претрпио одређене измјене, обезбијеђено је правно, политичко и институционално функционасање Републике Српске кроз све ове године које нису биле ни мало лаке, управо супротно - истакла је Цвијановићева.

Фото: СРНА

Подсјетивши да је Република Српска прошла много изазова, да је била изложена различитим притисцима и насртајима, Цвијановићева је навела да су управо то њено правно утемељење и изграђеност представљали најснажније средство њене одбране, одбране њених институција, надлежности и субјективитета.

- Било би наивно вјеровати да су изазови по Републику Српску окончани, те је стога и потреба за јачањем правних инструмената који су јој на располагању, као и правних знања уопште, још израженија. Као предсједник, могу рећи да сам поносна што смо, у готово немогућим околностима, успјели обезбиједити пуну институционалну, политичку и финансијску стабилност Републике Српске - нагласила је Цвијановићева.

У обраћању на 16. савјетовању "Октобарски правнички дани", који су почели данас у Бањалуци, предсједник Републике је навела да не треба бити лажно скроман и занемарити чињеницу да је Српска данас једина у потпуности функционална и самоодржива цјелина у БиХ.

Они који покушавају да оспоре Републику Српску и кључне елементе њеног идентитета, навела је Цвијановићева, треба да имају на уму да је Српска више него способна и капацитирана да се свим расположивим правним, али и политичким средствима брани.

- Републику Српску градимо као модерну заједницу која се темељи на праву, као демократско друштво у којем ће права и слободе, индивидуалног или колективног карактера, бити у потпуности заштићени. За све младе правно-политичке заједнице, а Република Српска то јесте, од превасходног значаја је изградња кохерентног правног система, али и ефикасног, хијерархијски устројеног правног поретка у којем ће дефинисана права и обавезе бити искључиви оквир понашања и дјеловања како институција, тако и правних и физичких лица - истакла је предсједник Републике.

Она је додала да изградња кохерентног правног система и ефикасног правног поретка није једноставан задатак, узимајући у обзир не тако давне историјске турбуленције на овим просторима и крах друштвено-политичког система, с једне стране, те прилично интензивне, али не увијек и најпрецизније дефинисане интеграцијске процесе којима су сви у региону захваћени, с друге стране.

Фото: СРНА

Цвијановићева је оцијенила да ће стога улога правне струке у овом подухвату бити од пресудног значаја.

Она је навела да као предсједник Републике поздравља сваку иницијативу, догађај и манифестацију, који имају циљ афирмацију правне науке, стручно усавршавање младих правника и, генерално, развој научних сазнања у правној науци.

- У то име, желим да се захвалим Удружењу правника, правним факултетима универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву, Адвокатској и Нотарској комори, Центру за едукацију судија и тужилаца Републике Српске, као и свима осталима који су директно и индиректно учествовали у организацији овог значајног догађаја - рекла је Цвијановићева, пожељевши свим учесницима конструктиван дијалог, те успјешан и срећан рад.

У Бањалуци је данас почело 16. савјетовање "Октобарски правнички дани" на којем ће бити изложено 89 реферата 111 истакнутих стручњака из свих области права.

Организатори савјетовања су Удружење правника Српске и Правни факултет Универзитета у Бањалуци, суорганизатори су Нотарска комора Српске, Адвокатска комора Српске, Центар за едукацију судија и тужилаца и Правни факултет Универзитета у Источном Сарајеву.

Генерални покровитељ скупа је Влада Српске, односно Министарство правде, а медијски покровитељ Радио-телевизија Републике Српске.