X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
03/10/2019 |  13:05 ⇒ 14:35 | Извор: СРНА

Цвијановић: На европском путу не може бити високог представника

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да на европском путу БиХ не може бити високог представника, нити страних судија у правосудном систему.

Она је истакла да је задовољна ако високи представник у БиХ Валентин Инцко каже да су прошла времена наметања рјешења.

- Увијек сам говорила да у оваквом уређењу и систему нема мјеста за високог представаника, јер је вријеме интервенционизма давно иза нас - рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да је неодговорна политика која долази из политичког Сарајева навикла да има подршку високог представника за политички циљ који постави.

- Овдје су контрапроцеси трајали годинама, а као резултат имамо размажено Сарајево. Какав је озбиљан саговорник који потпише споразум, а онда након 15 минута каже да не вриједи и измисли неки услов да би било отежано спровођење онога што је потписано - рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да су процес формирања власти на нивоу БиХ блокирали неодговорна политика политичког Сарајева, а не Српска и њени изборни побједници.

- Република Српска је дала допринос у процесу формирања власти на нивоу БиХ, њени представници су учествовали у разговорима, а заговарамо концепт да изборни побједници морају вршити власт. БиХ није изборна јединица за било коју функцију и ниво власти, него се власт саставља на основу изборних резултата из двије изборне јединице Српске и Федерације БиХ - навела је Цвијановићева.

Она је поновила да у БиХ не постоји сагласност о Годишњем националном програму за пут ка НАТО-у и упитала зашто се онда то питање поставља као услов за формирање власти.

- Ако је овдје ријеч о политици условљавања онда ћемо и ми додати још неке услове за које знам да неће бити сагласности - истакла је Цвијановићева.