latinica  ћирилица
04/10/2019 |  15:54 | Аутор: СРНА

Сједница Дома народа ФБиХ окончана без усвајања дневног реда

Делегати у Дому народа Парламента Федерације БиХ нису усвојили предложени дневни ред, чиме је окончана данашња сједница.
Дом народа ФБиХ (Фото: I.Š./Klix.ba) -
Дом народа ФБиХ (Фото: I.Š./Klix.ba)

За предложени дневни ред гласало је 20 посланика, 17 је било против, док је шест било уздржано.

Данашњу сједницу обиљежио је неуспјешан покушај конституисања Клуба Срба и избора њиховог предсједника.

Делегат СДП-а Игор Стојановић, који је предложио конституисање Клуба Срба, рекао је након неуспјешног покушаја да један народ неће равноправно учествовати у раду Дома и да то парламентарно тијело нема уставност.

Дом народа требало је да по скраћеном поступку разматра Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима, којим се отклањају постојеће сметње у раду инспекцијских органа, покреће поступак хармонизације рјешења у легислативи из области прекршаја у ФБиХ са важећим прописима о прекршајима на нивоу БиХ и Републике Српске.

Пред делегатима требало би да се нађе и Приједлог закона о измјенама Закона о висини стопе затезне камате на јавне приходе, Приједлог закона о допунама Закона о просторном планирању и кориштењу земљишта на нивоу ФБиХ и Приједлог закона о занатству и сродним дјелатностима у ФБиХ.

Делегати је требало да разматрају и Нацрт закона о заштити ваздуха којим се уређује заштита и управљање квалитетом ваздуха, планирање квалитета и мјере за побољшање квалитета ваздуха уз мјере заштите озонског омотача и ублажавања и прилагођавања климатским промјенама.

Овим законским рјешењем дефинисани су и послови мјерења квалитета ваздуха и емисија, информисање и извјештавање, финансирање заштите и побољшања квалитета ваздуха, информациони систем, управни надзор, те казнене одредбе.

На данашњој сједници требало је да буде разматран и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о водама, закона о подстицању развоја мале привреде у ФБиХ, подршци породицама са дјецом у ФБиХ, те измјенама и допунама Закона о враћању, додјели и продаји станова.