latinica  ћирилица
05/10/2019 |  09:27 ⇒ 16:07 | Аутор: СРНА

Клуб Бошњака подношењем апелације показао цинизам и лицемјерност

Професор уставног права Синиша Каран сматра да је одлука Уставног суда БиХ о укидању смртне казна у Републици Српској очекивана, али да је Клуб Бошњака подношењем апелације показао невиђен цинизам и лицемјерност будући да су управо они одговорни што та одредба још постоји у Уставу.
Синиша Каран - Фото: РТРС
Синиша КаранФото: РТРС

Каран, генерални секретар Владе Републике Српске, објаснио је да управо Клуб Бошњака пуну деценију блокира уствајање уставних амандмана којима је, између осталог, било предвиђено укидање и брисање одредби о смртној казни.

Он је напоменуо да се сет од тридесетак амандмана из 2009. године, који је оборио Клуб Бошњака, највише односио управо на област људских права и слобода.

- Сада су извукли ту одредбу о смртној казни да покажу неку своју квазидемократичност, иако се смртна казна не изриче у Републици Српској, нити ју је могуће изрећи, зато што није дио Кривичног законика Републике Српске - рекао је Каран за Глас Српске.

Каран је појаснио да се у примјени одлуке Уставног суда БиХ, којом је наложено брисање члана 11. став 2. Устава Републике Српске, мора спровести идентична процедура као и у редовној промјени Устава.

- То значи да за такву одлуку морају гласати двије трећине народних посланика и већина у сваком клубу у Вијећу народа Републик Српске. Дакле, Клуб Бошњака апсолутно није морао да се обраћа Уставном суду БиХ, већ је требало да покрене иницијативу за измјену Устава и брисање спорне одредбе. Зато је њихов потез циничан и дволичан - сматра Каран.

Уставни суд БиХ прихватио је апелацију Клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске за оцјену уставности члана 11. став 2. Устава Републике Српске и на јучерашњој сједници одлучио да таква норма више не може да постоји у Уставу, чиме је укинута смртна казна у Републици Српској.