latinica  ћирилица
05/10/2019 |  10:25 | Аутор: СРНА

Галић: Подршка на граници само у случају опасности по општу безбједност

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић изјавио је да подршка одговарајућих надлежних институција, полицијских органа и агенција на граници може десити само у случају да постоји озбиљна опасност по општу безбједност, што је утврдио надлежни орган.
Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић - Фото: СРНА
Директор Граничне полиције БиХ Зоран ГалићФото: СРНА

Из Граничне полиције БиХ потврдили су за Глас Српске да су вршени одређени притисци да се потпише споразум са Министарством безбједности којим би се омогућило да на источну границу са Србијом и Црном Гором дођу и припадници полиције из Федерације БиХ.

Према тим наводима, за долазак полиције ФБиХ на границу са Србијом не постоје никакве законске претпоставке.

Галић је за рекао да тек у случају да надлежни орган утврди да постоји озбиљна опасност по општу безбједност Министарство безбједности БиХ, у договору са надлежним агенцијама и представницима ентитетских власти, може захтијевати нешто слично.

Он је појаснио да се у предложеном спорном споразуму, који му је прослијеђен из Министарства безбједности БиХ, наводи појам "источна граница БиХ".

У Граничној полицији БиХ су објаснили да из овог споразума није јасно на који дио територије БиХ се односи с обзиром на то да појам као такав није кориштен у позитивним законским прописима који третирају област граничне контроле.

Министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач рекао је раније да има сазнања и информације да су појединци покушали да изврше одређен притисак на директора Граничне полиције БиХ Зорана Галића како би на границу Српске били доведени полицајци из ФБиХ.

Потврдио је да су притисак извршили предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић, те министри Драган Мектић и Мирко Шаровић.

Повезане вијести:

Порука из Српске: Федерална полиција не може чувати нашу границу

Звиздић, Мектић и Шаровић траже да федерална полиција чува границу у Српској